BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel egymillióan az utolsó napokra hagyták az adóbevallást

„A határidőt megelőző napokban közel 1 millió adóbevallás érkezik a különböző csatornákon (elektronikusan, papíron), amelyek befogadása, rendszerszerű ellenőrzése fokozott informatikai terheléssel jár” – közölte lapunkkal a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV).

A több millió bevallás feldolgozása még hónapokig eltarthat, így csak nyár végén, vagy szeptemberben lehet majd tudni majd tudni pontos adatokat a 2013. évi személyi jövedelemadó bevallásokról. 2012-ben a határidőn túl benyújtott szja bevallások száma 694 081 volt, míg 2011-ben 656 564 volt. A NAV adatai szerint 2011-ben az adózók 17,8 százaléka, míg a 2012-ben az adózók 16,5 százaléka a határidőn túl tett eleget adóbevallási kötelezettségének, mely jellemzően egy-két nap késedelemből adódnak.

A magánszemély adózó 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, ha kötelezettségét a bevallási határidőt követően, de az állami adóhatóság felszólítását, ellenőrzését megelőzően késedelmesen teljesíti és késedelmét nem menti ki. Az adóhivatal minden körülményt mérlegel a mulasztási bírság kiszabása előtt. Azok, akik bevallási kötelezettségüknek nem tesznek eleget, 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatók.

A NAV lapunkkal közölte, hogy a 2013. évi nyomtatványok az szja-bevalláshoz január 6-tól már elérhetőek voltak. Lapunk jelezte, hogy egyesek szerint az utolsó napokban előfordult, hogy nem tudtak nyomtatványokat letölteni, mivel azt az üzenetet kapták, hogy a rendszer a nagy igénybevétel miatt nem elérhető. Másoknak a korábbi, már telepített verziók után nehézkesen sikerült telepíteni az újakat. A NAV szerint bővítve a szolgáltatások körét, honlapjukon az SZJA menüpontból könnyen, néhány kattintással telepíthetőek voltak a kitöltő- és ellenőrzőprogramok, melyek nem igényeltek számítástechnikai, vagy idegen nyelvi ismereteket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.