BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Románia már eurósított, nőttek a külföldi befektetések

Az euró bevezetésének céldátuma 2019 január 1-je – nyilatkozta Winkler Gyula, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) európai parlamenti képviselője.

A politikus szerint az euró bevezetése mellett az egyik legfontosabb érv az, hogy a romániai gazdaság eleve ebben a pénznemben számol. Az ország gazdaságának eurósítása még a csatlakozás előtt elkezdődött, ugyanis olyan döntések születtek, amelyek lehetővé tették az euróban való elszámolást, a multinacionális cégeknél a bérmegállapítás is euróban történt.

„Gazdaságunk, és most már a mentalitásunk is az euróhoz kötődik. Az üzleti terveket, sőt, még a családi költségvetést is euróban számoljuk. Semmi értelme a lejhez kötődni, ha úgyis euróban gondolkodunk – fogalmazott.

Kiemelte: az euró bevezetése nagyobb fiskális fegyelmet eredményez, illetve csökkenti az adócsalás és a feketegazdaság elterjedését. „Egy civilizált országban, ahol piacgazdaság működik, az adócsalás mértéke a GDP 10 százalékát teszi ki, míg ez Romániában – az adótanács adatai szerint – eléri a 32-34 százalékot” – mondta. 2019 január 1-je nem csak az euró-övezethez való csatlakozás céldátuma, hanem ekkor kezdődik Románia első soros uniós elnöksége.

További hír: a befektetésre ajánlott sávba emelte Románia államadós-osztályzatát pénteken a Standard & Poor’s, a javuló román adósságdinamikával és a térségi átlagnál jobb gazdasági kilátásokkal indokolva a lépést. A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy az eddigi „BB plusz/B”-ről egy fokozattal „BBB mínusz/A-3”-ra javította a devizában és helyi valutában fennálló hosszú és rövid futamidejű román államadósság besorolásait. Az osztályzatok kilátása stabil.

A külföldi tőkebefektetések terén is pozitív adatok jelentek meg: 30 százalékkal nőttek az első negyedéveben a vonatkozó mutatók. Márciusban 290 millió euró áramlott be a román gazdaságba, ez a legmagasabb érték az év eleje óta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.