BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Románia nem kér több IMF hitelt

Bukarest nem köt 2015 után újabb hitelmegállapodást a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) – jelentette be Liviu Voinea költségvetésért felelős miniszter.

Mint fogalmazott, Romániának nincs szüksége újabb többoldalú, nemzetközi hitelmegállapodásra, amelyből 2009 óta hármat is kötött az IMF-fel, az Európai Bizottsággal és a Világbankkal. Voinea szerint ezzel Románia azt a jelzést adja, hogy gazdasága megerősödött.

A miniszter emlékeztetett: Bukarest 2009-ben 20 milliárd euró értékű, kétéves futamidejű készenléti hitelmegállapodást kötött a Nemzetközi Valutaalappal, majd 2011-ben 5 milliárd euró értékű, elővigyázatossági hitelszerződésben állapodott meg.

Voinea kiemelte, hogy Románia ez utóbbi kölcsönt nem használta el, mint ahogy a tavaly megkötött és 2015-ig érvényes, szintén elővigyázatossági típusú hitelmegállapodásban szereplő 4 milliárd euróból sem használ fel pénzt. „A válságnak vége, miért lenne szükség egy újabb hitelmegállapodásra? A mostani szerződés az IMF-fel és az Európai Bizottsággal minden bizonnyal az utolsó volt” – mondta Liviu Voinea.

A román gazdaságot erőteljesen sújtotta a 2008-ban kirobbanó nemzetközi gazdasági válság, ezért folyamodott Bukarest 2009-ben hitelhez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.