BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Döntött a kormány a hármas metróról, a nyugdíjak miatt sem aggódnak

A hármas metró és az MKB Bank ügyében hozott döntést a kabinet - mondta a kormányülést követő sajtótájékoztatón Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter.

A hármas metró felújításának kérdését megtárgyalta a kormány, és döntöttek arról, hogy felújítás minél hamarabbi megkezdődjön. Együttműködnek a fővárossal, az utasok és a működtetés biztonsága érdekében.
 
Varga szerint a hármas metró felújításának kérdést a főváros egyedül nem tudja rendezni, de hozzátette, hogy a metró most is biztonságosan működik. A legutóbbi baleset után a katasztrófavédelem vizsgálatot folytatott, és Varga szavai szerint az utasokat semmi sem veszélyezteti. „A felújítás azonban nem várhat tovább.”
 
A kormány felhatalmazta a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy Tarlós István hivatalával egyeztetést folytasson. Ennek érdekében a kormány kész vállalni azt, hogy a főváros hitelfelvételét engedélyezi, és vállalja azt is, hogy állami garanciával segítsék a hitelfelvételt. A legfontosabb, hogy a vonal működését semmi ne veszélyeztesse - mondta.
 
Az MKB Bank állami megvásárlása kapcsán Varga hangsúlyozta, hogy az ország számára előnyös az üzlet. Július végéig kötik meg a szerződést - azaz ma vagy holnap. (Az ülésen részt vett Matolcsy György, az MNB elnöke is.)
 
Megismételte korábbi álláspontját, amely szerint a pénzügyi válság megmutatta, hogy mennyire fontos, hogy a szektorban növekedjen a magyar tulajdon. A bank megvásárlásával nőtt a hazai tulajdonú bankok aránya, ami szolgálja a beruházások és a munkahelyek növekedését. A hazai tulajdon aránya 50 százalék fölé nőtt az MKB Bank megvásárlásával.
 
Az MKB működését semmi sem veszélyezteti, ugyanúgy működik tovább, mint korábban – válaszolta egy kérdésre Varga Mihály. Felmerült a megbeszélésen, hogy az MKB-n keresztül a magyar hitelezés mértéke javulni fog.
 
A kormány semmiféle változást nem tervez és nem tervezet a nyugdíjrendszerben. A nyugdíjrendszer stabil, a nyugdíjak értékállóak – fejtette ki egy kérdésre válaszolva a miniszter.
 
A Népesedési Kerekasztal anyagával nem foglalkozott a kormányülés. Szerinte 2030-ig semmiféle változás nem szükséges a nyugdíjrendszerben. „Eltökéltek vagyunk abban, hogy megvédjük a nyugdíjak értékét” – mondta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.