BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ha Németország tüsszent, mi is megbetegedhetünk - búcsú a növekedéstől?

A legtöbb európai piacon csütörtökön látnak napvilágot a második negyedéves GDP-adatok, azonban a kilátások korántsem bíztatóak. Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza a korábban publikált ipari termelési adatok alapján csupán 0,1 százalékos GDP növekedést vár az előző negyedévhez képest, de meglátása szerint fennáll annak a veszélye is, hogy visszaesést mutatnak a számok és már a második negyedévben recesszióba fordulhat Európa.

A GDP-adatokat megelőzően közzétett ipari termelési adatok visszaesést mutatnak Európa négy jelentős gazdaságából háromban. Németországban 1,5 százalékkal, Franciaországban 0,5 százalékkal, Olaszországban pedig 0,4 százalékkal esett az ipari termelés a második negyedévben az előző negyedévhez képest.

Annak ellenére, hogy Spanyolország 0,7 százalékos ipari termelés-növekedésről tudott beszámolni, fennáll annak a veszélye, hogy a többi nagy piac gyengélkedése miatt csupán 0,1 százalékos GDP bővülésről, de akár visszaesésről is tanúskodhatnak a csütörtökön publikált adatok.

„Elképzelhető, hogy Európa már a második negyedévben recesszió közeli állapotba kerül, így lassan lemondhatunk arról, hogy a kontinens növekedést produkál 2014-ben. A reformok elmaradása és az év végéhez közeledve a bankok várható eszközminőségi felülvizsgálata (AQR) kifejezetten megnehezítik, hogy a fogyasztás és a banki hitelezés fellendüljön” – fejti ki Steen Jakobsen.

„Nem kétséges, hogy Németország exportpiacainak szűkülését Európa többi országa is meg fogja érezni,” – teszi hozzá az elemző.

Németország egyértelműen Európa motorja volt a válság idején, és ők profitáltak a legtöbbet a bővülő ázsiai befektetésekből. Ázsia most lelassított, és Kínának is gondot okoz, hogy tartsa a saját előrejelzéseinek megfelelő növekedési ütemet, még az utóbbi három hónapban lezajlott óriási mértékű költségvetési kiadásbővítés ellenére is. Ennek eredményeképpen jelentősen visszaesett a német termékek ázsiai értékesítése. Mindemellett a gyári megrendelések száma is csökkent, a német adat még Európához képest is 10 százalékos elmaradást mutat.

„Mindezek alapján Európa semmivel nem került közelebb a fellendülés esélyéhez,” – állapítja meg Steen Jakobsen.

A GDP-adatok mellett szintén ezen a héten jönnek ki az előzetes inflációs adatok, melyek az elemző várakozása szerint megerősítik, hogy defláció következik az európai gazdaságban. Ez a környezet kedvezhet a kötvény-típusú eszközök szempontjából, hiszen a jelenlegi hozamkörnyezet továbbra is attraktívabb maradhat, ha az infláció csökkenő pályán van és a gazdasági teljesítmény oldalán is ki vagyunk téve annak a veszélynek, hogy csökkenés következik. „A jelenlegi környezetben a részvénypiacokkal óvatos lennék, ugyanis jelenleg bármilyen papírról lehet valós adatok alapján olyan elemzést készíteni, amely kedvező színbe n tü ;nteti fel az adott részvényt. Most, hogy egy jó időszakon vagyunk túl, lehet, hogy érdemes csökkenteni a tétet,” – fogalmaz meg óvatos ajánlást Steen Jakobsen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.