BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ukrán és az orosz gazdaságot is visszaveti a konfliktus

Várhatóan nyolc százalékkal csökken Ukrajna hazai összterméke (GDP) idén a kelet-ukrajnai harcok miatt – közölte a Világbank ukrajnai főképviselője. Egy másik nemzetközi szervezet, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajnában az idén súlyos, és jövőre is mély recessziót vár. A bank elemzői 2014-re 9 százalékos, 2015-re további 3 százalékos ukrán GDP-zuhanást jósolnak.

A konfliktus negatívan befolyásolja az orosz gazdaságot is. A Moszkva által – az uniós gazdasági büntetőintézkedések elleni retorzióként – augusztus elején bevezetett élelmiszer-behozatali tilalom miatt jelentősen emelkednek az árak Oroszországban – közölte Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter a moszkvai nemzetközi befektetési fórumon.

Az orosz jegybank elnöke a tanácskozáson arról beszélt, hogy az idén nyolcszázalékos lehet az infláció, vagyis nem tudják tartani az ötszázalékos célt. Elvira Nabiullina és Sziluanov abban mindenesetre egyetértenek, hogy nem szabad változtatni az inflációs célon, mivel a pénzromlás gyorsulásának hátterében rövid távú tényezők vannak. Az embargón kívül rubel gyengülése jövőre is befolyásolhatja az oroszországi árak emelkedését, de egyelőre nem vizsgálják felül az előrejelzésüket, amely szerint 2015-ben 5,5 százalékos inflációval számolnak.

Visszaeső import

Ukrajna 85,9 százalékkal csökkentette gázimportját augusztusban a tavalyi év azonos hónapjához képest és visszaesett a gázbehozatal az első nyolc hónapban is. Az ukrán energiaügyi minisztérium adatai szerint a múlt hónapban 403,5 millió köbméterre esett a gázimport. Oroszország június 16-án állította le a gázszállítást Ukrajnának. Az országban tavaly 20,4 milliárd köbméter földgázt termeltek és 27,9 milliárd köbmétert importáltak.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.