BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eltűnőfélben az orosz gazdasági növekedés

A 2009-es recesszió óta a legalacsonyabb lehetett az orosz GDP-növekedés az idei harmadik negyedévben; az adatot holnap teszi közzé az orosz statisztikai hivatal, a Bloomberg elemzői konszenzusa év/év alapon 0,3 százalékos bővülést jelez a második negyedévi 0,8 százalék után. Az orosz gazdaság egyszerre szenvedi meg az ukrán válság miatti nyugati szankciók, az exportbevételeket erodáló alacsony olajár és a vészesen gyengülő rubel, illetve az infláció hatásait.

A lefékeződés a gazdaság széles körét érinti – figyelmeztetett e-mailes elemzésében a Capital Economics vezető feltörekvő piaci közgazdásza –, év végére már zsugorodhat is az orosz GDP. Az orosz központi bank szintén a negatív tényezők érvényesülésére számít: a héten kiadott prognózisában jövőre zéró növekedést vár az idei 0,3 százalék után.

A jegybanki prognózis beteljesülését nagyban meghatározhatja, hogy meddig maradnak érvényben a szankciók, illetve hogy még keményebbek lesznek-e. Az USA és az Európai Unió az ukrajnai konfliktus legutóbbi kiéleződése után kilátásba helyezett egy szigorítást, a téma az EU jövő heti külügyminiszteri találkozóján is napirendre kerül. Angela Merkel német kancellár viszont már ezen a héten leszögezte: jelenleg nincsenek tervbe véve új szankciók, inkább a közelgő télre és a humanitárius helyzetre kell koncentrálni, valamint arra, hogy miként érhető el egy igazi tűzszünet.

Az orosz jegybank hónapok óta küzd azért, hogy valahogy kivédje a rubel zuhanását, de az árfolyam így is több mint 22 százalékkal csökkent az elmúlt három hónapban. A rendszeres piaci intervenciókkal már felhagyott a központi bank, ehelyett – mint közölték – szükség esetén inkább a likviditás ideiglenes szűkítésével próbálkoznak. A monetáris szigor nem sok eredménnyel járt: idén eddig négy lépésben 9,5 százalékra emelték az alapkamatot a februári 5,5 százalékról, ez azonban nem fogta meg se az árfolyamot, se az inflációt. A gazdaságot viszont megterhelték a kamatok egy olyan időszakban, amikor a hitelfelvételt is korlátozó szankciók miatt nehezebb lett forrást szerezni külföldről, a belföldi tőke pedig megindult kifelé.

Távol maradnak a vevők az orosz kötvényaukcióktól is, a pénzügyminisztérium most hétfőn zsinórban az ötödiket volt kénytelen lefújni. A tárca fontolgatja, hogy inflációhoz kötött kötvényt dob piacra – árulta el egy parlamenti egyeztetésen Anton Sziluanov pénzügyminiszter – , az orosz résztől eddig nem használt eszköz jogi feltételeit még idén megteremtik, hogy jövőre már tesztelhessék a piacot.
A kormány idén eredetileg 459 milliárd rubel (9,8 milliárd dollár) értékű kötvénykibocsátást tervezett, ennek eddig a harmadát sikerült végrehajtani. Arról megoszlanak az elemzői vélemények, hogy az inflációhoz kötött papírra nagyobb lenne-e a kereslet.

Egyesek szerint vonzó lehet, hiszen a jegybanki prognózis szerint idén 6,4 százalék lesz az infláció és jövőre is csak 6,2 százalékra lassul. Mások viszont úgy vélik, a vevőket nem a hozamszint vagy az inflációs félelmek tartják távol az orosz papíroktól, hanem a rubelárfolyam volatilitása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.