BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Recesszióba zuhant Olaszország

A harmadik negyedévben 0,1 százalékkal csökkent az olasz GDP az olasz statisztikai hivatal, az ISTAT előzetes adatai szerint. Mivel már két egymást követő negyedévben csökkent az olasz GDP, így hivatalosan is újra recesszió van.

Matteo Renzi olasz miniszterelnöknek rendkívül rossz hír, hogy a második negyedévi 0,2 százalékos csökkenés után a harmadik negyedévben ismét gyengén teljesített az olasz gazdaság. Renzi februárban került hivatalba, akkor a gazdasági növekedés újraindítását, és munkahelyteremtést ígért.

Olaszország már évek óta az eurózóna egyik legrosszabbul teljesítő állama. A harmadik negyedéves GDP statisztikák alapján ismét lemaradásban van. A eurózóna többi nagy tagállamban mind növekedés volt a harmadik negyedévben. Németországban 0,1 százalékkal, Franciaországban 0,3 százalékkal, Spanyolországban 0,5 százalékkal nőtt a GDP a harmadik negyedévben.

Az ISTAT nem közölt részletes adatokat előzetes jelentésben, csak annyit árultak el, hogy az iparban és a mezőgazdaságban romlott a gazdaság teljesítménye, a szolgáltató szektorban javult.

Az olasz kormány előrejelzése szerint 2014-ben 0,3 százalékkal csökken a GDP, majd 2015-ben 0,6 százalékkal nő. Az utóbbi szám már túl optimistának tűnik. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) csak 0,2 százalékos növekedést vár 2015-ben, a Moody''s hitelminősítő intézet pedig stagnálásra számít.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.