BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ausztriát technikai recesszió fenyegeti

A WIFO bécsi gazdaságkutató intézet véleménye szerint az osztrák gazdaságot az idei negyedik negyedévben technikai recesszió fenyegeti. Az intézet újabb számítása szerint ugyanis a harmadik negyedévben a GDP 0,1 százalékkal csökkent. Október végén a WIFO a harmadik negyedévre még stagnálást jelzett.

Az új prognózisát a WIFO azzal indokolta, hogy az osztrák gazdaság számára jelenleg hiányoznak mind a belföldi, mind a külföldről érkező impulzusok. Stagnál a magánháztartások fogyasztási kereslete, az export pedig jelentősen csökken. A WIFO szerint ezért idén a negyedik negyedévben csak technikai recesszió lehetséges. A technikai recesszió elnevezést akkor alkalmazzák, amikor a GDP két egymást követő negyedévben nem növekszik. Noha nincsenek jelek az élénkülésre, a gyenge euró és a tartósan csökkenő nyersanyagárak mégis ismét némi lendületet adnának az osztrák gazdaságnak – mutat rá végül a prognózis.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.