BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyanúsan jól járnak a multik belgiumi érdekeltségei

Az Európai Bizottság Belgiumra is kiterjesztette azt az eljárássorozatot, amelynek keretében azt vizsgálják, hogy az EU-ban a különféle adókedvezményeket élvező multinacionális vállalatok valójában nem tiltott állami támogatáshoz jutnak-e. Az uniós előírások szerint a tagállamok nem adhatnak egyes cégeknek olyan specifikus kedvezményeket, amelyek révén más cégeknél előnyösebb helyzetbe kerülhetnek, mert ez torzítaná a versenyt. A belga adórendszerben most az úgynevezett jövedelemtöbblet-adót találták gyanúsnak; az erről szóló rendelkezés alapján a multinacionális csoportok Belgiumban bejegyzett tagjai olyan tételekkel csökkenthetik a társasági nyereségadójukat, amelyekre önálló cégeknek nincs lehetőségük.

Egy belgiumi multiérdekeltség a kedvezmény nyomán akár nyeresége 90 százalékát is levonhatja az adóalapból, bár jellemzően inkább csak 50 százalék ez az arány. Ám ez utóbbi is olyan versenytorzítást jelent, amelynek révén a kiválasztott multik jogtalan előnyhöz jutnak - figyelmeztetett a BBC szerint Margrethe Vestager versenyügyi biztos.

A belga adórendszer ily módon azt feltételezi – emelte ki a bizottság –, hogy bizonyos profitok nem is léteznének, ha az érintett társaság nem tartozna egy multihoz, ennél fogva nem tudná kihasználni például a csoportszintű IT-rendszerben, illetve HR-ben rejlő lehetőségeket. Az adókedvezmény pedig azért minősülhet tiltott állami támogatásnak, mert a levonási lehetőséggel csak azok a társaságok élhetnek, amelyek erről előzetesen megállapodást kötnek a belga kormánnyal.

A bizottság 2013 júniusa óta veszi szemügyre ebből a szempontből egyes országok adórendszerét, tavaly év végén pedig az összes uniós országra kiterjesztették a vizsgálódást. Formális eljárást indítottak már az Apple írországi, a Starbucks hollandiai, illetve a FIAT, valamint az Amazon luxemburgi adózása ügyében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.