BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Javíthatja a hitelezést a bankadó csökkentése?

Elemzők szerint a bankadó csökkentése jó hír a bankszektornak, javíthatja a hitelezést, arra is felhívták azonban a figyelmet, hogy ez egyelőre még csak ígéret.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn délután jelentette be, hogy a bankadó 2016-ban 60 milliárd forinttal csökken, és az adó mérséklése folytatódni fog 2017-2019-ben is. Az adó csökkentése is része annak a hétfőn aláírt megállapodásnak, amelynek alapján a magyar állam és az EBRD tőkeemeléssel 15-15 százalékos tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungary Zrt.-ben, a bank pedig a jövőben aktívabb finanszírozást vállal.

Gyurcsik Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője szerint a bankadó csökkentése jó hír a bankszektornak, s valószínűleg a gazdaságnak is. A bankadó drasztikus csökkentése javíthatja a hitelezést, és ezáltal gyorsíthatja a gazdasági növekedést.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője szerint az OTP árfolyamteljesítményén látszik, hogy a piac pozitívan értékeli a bejelentést. A makroelemző ugyanakkor hangsúlyozta: amíg ez nincs törvénybe foglalva, egyelőre csak egy ígéret.

Orbán Viktor bejelentette

A kamara elnöke hangsúlyozza, hogy köztestületként a gazdasági fejlődés elkötelezett hívei, ezért üdvözlik, támogatják a kormány és a bankszektor közeledésére irányuló törekvéseit. Parragh László szerint a nem konvencionális magyar gazdasági modell bizonyította életképességét, minden makrogazdasági mutató javult az utóbbi időben, és a tendencia az idén sem változik számításaik szerint.

A kereskedelmi és iparkamara elnöke felidézte, hogy a kormány az elmúlt időszakban jelentős eredményeket ért el a magyar bankrendszer tulajdonosi struktúra átalakításában, a hazai tőketulajdon erősítésében, a pénzpiaci biztonság növelésében. Megerősítette, a devizahitelek rendezését célzó eredményes megállapodás a bankrendszer és a kormány között egy hosszú, nehéz periódust zárt le.

Az MKIK számítása szerint a legalább 2 százalék fölötti éves növekedés fenntartása megköveteli a hitelezés élénkítését, ami véleménye szerint 0,5-1 százalékponttal gyorsíthatja a gazdaság bővülését. A banki hitelezési hajlandóságot fellendítheti a keresleti oldal megélénkülése, a hitelkonstrukciók beépülése a 2014-2020 közötti költségvetési időszak támogatási rendszerébe - mondta Parragh László.

A kamara előrejelzése szerint középtávon az várható, hogy a magyar tulajdoni hányad emelkedésével a bankrendszer is kiegyensúlyozottan fejlődik. A kis- és középvállalkozói szektor hitelezésében több lehetőség is megmarad - például a Széchenyi-kártya, az Exim-konstrukciók, az MNB növekedési hitelprogramja (nhp) -, így a beruházások ebben a körben is felgyorsulhatnak, megvalósulhatnak a gazdasági válság, a hitelszűke, a fogyasztás korábbi visszaesése miatt elhalasztott projektek - mondta Parragh László megjegyezve: az nhp egyértelműen sikeres eszköznek bizonyult a hitelezés visszaesés ellensúlyozásában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.