BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

NGM: A bankadó csökkentése emelhet ki minket a bóvliból

A költségvetési konszolidáció eddigi eredményei, a csökkenő államadósság, a költségvetés szerkezeti átalakításainak sikere már jó ideje alapul szolgálhatnának a felminősítésre – válaszolta a Világgazdaság kérdésére Adorján Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára a büdzsé online sajtótájékoztatóján. „Ez alapján nem lenne meglepő egy ilyen döntés” – tette hozzá.

Adorján Richárd kiemelte: „korábban a hitelminősítők hangsúlyosan kifogásolták a szektorális különadók magas összegét. A bankadó mértékében a kormány jelentős csökkentést jelentett be 2016-tól, ami kedvező döntést alapozhat meg a hitelminősítők részéről”.

Arra a kérdésünkre, hogy a felminősítés eredményezhet-e alacsonyabb kamatkiadásokat a helyettes államtitkár közölte, hogy a hitelminősítők pozitív döntésének egyik nyilvánvaló közgazdasági hatása a kamatkiadások csökkenése. Megjegyezte, hogy a magyar állampapírok vásárlói eddig is pozitívabban ítélték meg a költségvetés helyzetét, ami alacsonyabb elvárt hozamban tükröződött.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.