BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Segíthet a hitelezés helyreállításában a bankadó csökkentése

"Nagyon pozitív változásnak tartom, hogy a kormány csökkenti a bankadót" – mondta a Világgazdaságnak Marsi Erika. A Nemzetközi Bankárképző Központ alelnöke szerint a kormány ráébredt arra, hogy a megfelelően működő bankrendszerhez fontos a bizalom, amit az adócsökkentés növel.

Hasonlóan látja Várhegyi Éva, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa, aki lapunknak hangsúlyozta: kedvező az adó csökkentése, amit már régen meg kellett volna tenni, mert régen megígérték.

Emlékeztetett, hogy a bankadót egy átmeneti válságadóként vezette be a kormány, de hat éve ugyanakkora összeget kell fizetni, vagyis hosszú távú bevételi forrásként tekintenek rá. A teher egyedülállóan magas Európában – tette hozzá.

„Ha az adóterhelés csökken, annak kedvező hatása lesz a hitelezésre, de nagyon sok függ attól, hogy lesz-e kereslet a több hitelre. Nem csak a kínálati oldal fontos” – hangsúlyozta Marsi Erika. Hozzátette, ha van jövőképük a bankoknak, akkor érdemes lesz fejleszteni, beruházni, növekedni, a kormány hozzáállásában bekövetkező változás pedig most ezt erősíti.

Várhegyi Éva is úgy látja, hogy mindenképpen javít a bankok helyzetén a lépés. „Sok bank évek óta tartó veszteségében komoly szerepet játszik a bakadó” – emelte ki. A tulajdonosok bizalma erősödhet, és azt gondolhatják, hogy érdemes Magyarországra forrásokat allokálni.

Marsi Erika szerint senki sem kérdőjelezi meg, hogy legyen bankadó, de a mértéke akkora legyen, amely nem befolyásolja negatívan a hitelezést. „Ha megvalósul a bankadó csökkentése, akkor az lökést adhat a pénzintézetek növekedésének” – vélekedett. A válság óta azonban a bankok sokkal jobban értékelik a kockázatokat, vagyis ezzel összhangban kell növekedniük. Eddig azonban az is gátolta a növekedést, hogy a jövőbeli bővítésnek a megtérülése megkérdőjeleződött a magas adó miatt. Marsi Erika kiemelte, eddig a 2009-es mérlegek alapján kellett fizetni az adót, miközben teljesen más a bankok aktivitása, hitelezése, mint akkor. Pozitív változás, hogy mostantól a 2014-es mérleg alapján kell fizetni – fejtette ki a Bankárképző szakértője.

Szerinte a hitelezés beindulásával a potenciális GDP növekedési üteme javulhat. „Nem fog egyik napról a másokra nagy bővülés megvalósulni a bankadó csökkentése miatt, de két-három év alatt hozzájárulhat a potenciális GDP növekedéséhez” – fejtette ki. Várhegyi Éva azt mondta, hogy a bankok elszámoltatása és az alacsony olajárak miatt jelentős többletjövedelem marad a lakosságnál, ezzel egyidejűleg pedig csökken a bankadó, mindez összességében kisebb pozitív hatást gyakorolhat a gazdasági növekedésre is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.