BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szigorítaná Brüsszel a multicégek adózásának szabályait

Kötelező és automatikus információcserét írna elő az Európai Bizottság a tagországok között a feltételes adómegállapítások (ruling) terén – ez a legfontosabb eleme a társasági adózás átláthatóságát erősítő uniós csomagnak, amelyet ma mutatott be a brüsszeli testület.

Jelenleg a több országban működő vállalkozások visszaélhetnek azzal, hogy az egyes adóhatóságoknak nincsenek információi arról, máshol milyen adatok alapján állapítják meg egy adott tranzakció utáni adókötelezettség mértékét. A bizottság a kötelező adatcserére is szigorú szabályokat dolgozna ki: az adóhatóságoknak háromhavonta kellene tájékoztatniuk az összes többi tagországot a náluk kibocsátott valamennyi, határokon átnyúló vonatkozású feltételes adómegállapítási határozatról. A hatóságok a rövid jelentés alapján kérhetnének további infomációkat egy-egy cég esetében kiadott rulingról.

A csomag emellett további kezdeményezéseket is tartalmaz. A bizottság vizsgálja, milyen további eszközökkel lehetne növelni a multicégek adózásának átláthatóságát. Brüsszel is elismeri ugyanakkor, ez nem könnyű feladat. Ennél is nagyobb falat azonban a közös konszolidált társaságiadó-alap tervének újbóli benyújtása, amelyet nyárra ígér a bizottság. Erre csaknem tíz éve már kísérletet tett az első Barroso-bizottság, ám a tagországok megfúrták az elképzelést.

Az unión belül az adózás tagállami hatáskörbe tartozik, gondot jelent azonban, hogy a szabadon átjárható belső piac több országában is működő cégek sikeresen találják meg a nem megfelelő ellenőrzésből eredő adózási kiskapukat, például nyereségük átcsoportosításával. Ez a bizottság szerint évente több milliárd eurós adókiesést jelent a tagállamoknál. Az elmúlt hónapokban napvilágra került adóelkerüléssel kapcsolatos ügyek – különösen a Luxleaks néven elhíresült luxemburgi kedvezmények – miatt komoly nyomás is nehezedik a bizottságra, hogy átláthatóbb helyzetet teremtsen ezen a téren is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.