BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Moszkva fegyvert és gabonát is szállít már Iránnak

Oroszország az elsők között akar majd hasznot húzni abból, ha eltörlik az Iránnal szembeni szankciókat; Vlagyimir Putyin államfő már ennek jegyében írhatta alá hétfőn azt a rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy Moszkva leszállítsa Teheránnak a még egy 2007-ben kötött, 800 millió dollár értékű fegyverszállítási megállapodás keretében megrendelt S-300-as rakétavédelmi rendszereket. Oroszország 201 szeptemberében tiltotta meg a vonatkozó szerződés teljesítését, az Irán nukleáris programja miatt elrendelt nemzetközi embargó részeként (erős külső nyomás hatására). Irán emiatt több milliárd dolláros kártérítést követel az oroszoktól, most azonban új helyzet van. A szankciók feloldásáról két hete született keretmegállapodás, a szerződés részletein június végéig dolgoznak a szakértők, de – mint a Reuters egy magas rangú orosz forrástól megtudta – Oroszország már elkezdett gabonát, építőanyagokat és berendezésket szállítani Iránnak (utóbbi az orosz búza harmadik legnagyobb vevője). Több mint egy évvel ezelőtt a két ország egy 20 milliárd dollár értékű szerződésről tárgyalt – emlékeztetett a hírügynökség –, amelynek értelmében Oroszország napi 500 ezer hordó olajat vásárolt volna Irántól.

Az nem világos, hogy a szerződést aláírták-e, de Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes hétfőn már létezőként utalt rá az orosz törvényhozásban.

Oroszország előnyben van nemzetközi vetélytársaival szemben – közölte Rjabkov –, mert korábban sem hagyták cserben nehéz helyzetekben Iránt. Arra a képviselői kérdésre, hogy a szankciók feloldása nem ronthatja-e Oroszország nemzetközi energiapiaci pozícióit – beleértve az Európába irányuló gázszállításokat –, a külügyminiszter-helyettes úgy válaszolt: nincs meggyőződve arról, hogy Irán fel van készülve gyorsan beinduló és nagyléptékű európai gázszállításokra, ehhez infrastruktúrára is szükség van, amit nehéz kiépíteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.