BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy pofont kapott Oroszország a Nyugattól

Oroszország gazdasága éves szinten megközelítőleg 2 százalékkal zsugorodott az idei első negyedévben Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök közlése szerint.

Az orosz parlament alsóházában, az állami dumában tartott beszámolójában Dmitrij Medvegyev kijelentette: Oroszország gazdasága éves szinten megközelítőleg 2 százalékkal zsugorodott. A miniszterelnök szerint messze nem a legpesszimistább forgatókönyv valósult meg - igaz, az összehasonlítási alapnak a 2009-es válságot hozta fel, amikor sokkal komolyabb problémákkal küzdöttek, amikor is a GDP csaknem 8 százalékkal, az ipari termelés pedig több mint 10 százalékkal csökkent.

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint az idei első negyedévben a kiskereskedelem volumene 6,7 százalékkal csökkent éves összevetésben, az ipari termelés pedig 0,4 százalékkal esett, míg az éves infláció közel jár a 17 százalékhoz.

Medvegyev hangsúlyozta ugyanakkor, hogy "a helyzet összességében stabilizálódik". Mindazonáltal nem szabad illúziókat kergetni, mivel Oroszország nemcsak rövidtávú válságjelenségekkel néz szembe.

"Ha a külső nyomás fokozódik, az olajárak sokáig maradnak rendkívül alacsony szinten, hozzá kell szoknunk egy más gazdasági valósághoz" - tette hozzá a miniszterelnök orosz hírportálok beszámolói szerint.

Az ukrán válság miatti nyugati szankciók és a csökkenő olajárak hatására válságba került orosz gazdaság 2009 óta először csökkent. A krízis arra kényszerítette a kormányt, hogy az olajbevételekből felhalmozott tartalékokból hatalmas összegekkel támogassa a gazdaságot: egyebek között intézkedéseket tett a bankszektor megsegítésére, infrastrukturális projekteket finanszírozott, az inflációnak megfelelően indexálta a nyugdíjakat.

A kormány arra számít, hogy a tavalyi 0,6 százalékos növekedés után az idén 3 százalékkal csökken a GDP. A recesszió a korábban vártnál enyhébb lehet, köszönhetően a rubel közelmúltbeli erősödésének, és a gazdaság a jövő évtől ismét növekedő pályára állhat. A gazdaságfejlesztési minisztérium előrejelzése szerint jövőre 2,3 százalékkal, 2017-2018-ban pedig 2,5 százalékkal bővülhet a gazdaság.

Medvegyev parlamenti beszédében elmondta azt is, hogy a nyugati szankciók tavaly 25 milliárd euróba, a GDP 1,5 százalékába kerültek az orosz gazdaságnak. Arra figyelmeztetett, hogy az idén a szankciók költsége többszöröse is lehet a tavalyinak.

A Vedomosztyi című orosz napilap azt írta, hogy minden ötödik hitelt késedelmesen fizetnek, és az aktív lakosság fele, közel 40 millió orosz nem fizeti be időben törlesztőrészleteit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.