BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dübörög a külkereskedelem: Imádják külföldön a Magyarországon gyártott autókat

Februárban a külkereskedelmi termékforgalom kivitelének és behozatalának volumene 8,8, illetve 8,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának szintjét. A többlet 848 millió euró volt a az év második hónapjában, vagyis 41 millió euróval nőtt a tavaly februári értékhez képest – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal a részletes külkereskedelmi adatok alapján. A közúti jármű exportvolumene csaknem negyedével bővült, ugyanakkor behozataluk alig haladta meg a tavaly februári szintet. A járművek kivitele főként az új, hazai gyártású gépjárműmodellek piaci bevezetése folytán növekedett meg.

Idén februárban a kivitel értéke 7,2 milliárd eurót, a behozatalé 6,3 milliárd eurót tett ki. Euróban kifejezve az export 6 az import 6,1 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A külkereskedelmi mérleg többlete 41 millió euróval bővült 2014. februárhoz viszonyítva, és 848 millió eurót tett ki. A statisztikai hivatal kiemeli azt is, hogy az egyenleg értéke 87 millió euróval alacsonyabb az első becslésben közölt 935 millió eurónál.

A gépek és szállítóeszközök volumene a kivitelben 12, a behozatalban 9 százalékkal nőtt a hónapban. Januárhoz hasonlóan februárban is 10 százalékot meghaladó volt a bővülés az általános rendeltetésű ipari gép és az energiafejlesztő gép és berendezés behozatalában, valamint a villamos gép, készülék és műszer mindkét irányú forgalmában. Az utóbbi termékkör forgalomélénküléséhez részben a közelmúltban megvalósított beruházások járultak hozzá.

A közúti jármű exportvolumene csaknem negyedével bővült, ugyanakkor behozataluk alig haladta meg a tavaly februári szintet. A közúti járművek kivitele főként az új, hazai gyártású gépjárműmodellek piaci bevezetése folytán növekedett meg. A legdinamikusabban a Németországba, az Egyesült Államokba és a Törökországba irányuló kiszállítások bővültek, míg a kínai és az orosz értékesítés csökkent.

A híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék importvolumene több mint tizedével nőtt, elsősorban a televízió- és mobilalkatrészek megnövekedett behozatala miatt. A kivitel a bázisszint körül alakult.

A feldolgozott termékek export- és importvolumene 6,8, illetve 12 százalékkal emelkedett. A forgalom növekedését meghatározó vegyi áru és hasonló termékeken belül a legtöbb termékkört 10 százalékot meghaladó emelkedés jellemezte. A legnagyobb súlyú gyógyszer és gyógyszerészeti termék kivitele ötödével, behozatala kétötödével bővült. A forgalomnövekedésben a szélesebb termékpaletta mellett meghatározó a gyógyszerelosztó központok szerepe is. Ezzel szemben a vas és acél mindkét irányú forgalma nagymértékben csökkent, valamint a szintén jelentős szakmai, tudományos ellenőrző műszer exportvolumene csaknem hatodával esett vissza a tavaly februári magas bázisszinthez képest.

Az energiahordozók importvolumene – a forintárak jelentős csökkenése mellett – 5,9 százalékkal volt kevesebb. Ennek oka, hogy az importforgalom egyharmadát adó természetes és mesterséges gáz behozatalának volumene több mint negyedével esett vissza. Az árufőcsoporton belül a fő volumenhordozó kőolaj és kőolajtermék importvolumene tizedével bővült, ugyanakkor az árcsökkenés miatt az importérték jóval alacsonyabb volt a tavaly februárinál. Az orosz feladású import számottevően csökkent, míg az iraki viszonylatban jelentős növekedést regisztráltunk. A villamos energia importvolumene nem változott.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 2,5, az importé 11 százalékkal nőtt. A gabona- és gabonakészítmény kivitelének volumene kevesebb mint 5 százalékkal emelkedett, ugyanakkor értékben csökkent, ezen belül is a búzakiszállításoké a legnagyobb mértékben. A tejtermék és tojás, valamint az állati takarmány exportvolumene több mint tizedével nőtt, az élő állat és a csekélyebb részarányt képviselő dohány és dohányáru kivitelében azonban jelentős csökkenést mértünk. Az import minden termékcsoportját kisebb-nagyobb növekedés jellemezte. Ezek közül meghatározó a hús és húskészítmény, az élő állat és a zöldségféle és gyümölcs volumennövekedése.

Az idei év első két hónapjában a kivitel értéke 14 milliárd euró, a behozatalé 12,5 milliárd euró volt.  A külkereskedelmi mérleg aktívuma 1,6 milliárd eurót (485 milliárd forintot) tett ki, ami 243 millió euróval több az előző év azonos időszakinál.

A forgalom forintban mért árszínvonala 2015 első két hónapjában a behozatalban 1,2, a kivitelben 0,7 százalékkal csökkent. A forint az euróhoz képest 1,8, a dollárhoz viszonyítva pedig 21 százalékkal értékelődött le. A cserearány 0,5 százalékkal javult.

Az EU-tagállamaiba irányuló kivitel volumene 7,7, a behozatalé 7,8 százalékkal emelkedett. A többlet az előző év azonos időszakinál 23 millió euróval több, 1636 millió euró volt. Az export 79, az import 76 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 9,5, a behozatalé 5,3 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi mérleg hiánya ebben a viszonylatban az előző év azonos időszakinál 219 millió euróval kevesebb, 79 millió euró volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.