BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két hónapos mélyponton a forint

Adják a feltörekvő országok devizáit, a befektetők most kezdenek aggódni a görög helyzet miatt.

Idei mélypontjához képest már 14 forinttal drágult az euró. A múlt hét óta begyorsult forintgyengülést most nem hazai, hanem globális és régiós tényezők magyarázzák.

Április közepén 296 forintért is lehetett eurót vásárolni, ám azóta gyökeresen megváltozott a hangulat. A feltörekvő piacokkal kapcsolatban ismét negatívabbá vát a befektetői vélekedés, ez gyengítette a forintot is. Az euró/forint árfolyam május közepére 305-306-ig jött föl, tegnap pedig már 309,5-ön is megfordult. A keddi forintgyengülést főleg régiós hatások magyarázzák, a lengyel elnökválasztás meglepő eredménye miatt a zlotyba adtak bele a befektetők, ami első hatásként a forint piacára is inkább eladókat hozott. A forint gyengülése azonban mérsékeltebb volt, így a zlotyval szemben a forint még kissé erősödni is tudott a 76-os szintről 74,5-re.

A legközvetlenebb hatást a Görögországgal kapcsolatos aggodalmak jelentik a forintra. Saághy Pál, az Equilor vezető deviza-üzletkötője szerint az volt a furcsa, hogy az előző görög válsággal szemben ennek eddig nem nagyon volt lenyomata a piacokon. Az elmúlt napokban viszont ez változni látszik, az euró/dollár árfolyam ismét zuhanni kezdett, mintha a befektetők kezdenék komolyabban venni a helyzetet. A dollár erősödésével párhuzamosan pedig veszítettek értékükből a feltörekvő piaci devizák: a török líra, a zloty és a forint is.

Technikai szempontból egy jól beazonosítható emelkedő trendcsatornában mozog a forint, ennek alja 306 körül, a teteje pedig 310 fölött van. A jegyzés ráadásul áttörte a 200 napos mozgóátlagot is (308-nál), ami elég erős indikáció, arra utal, hogy további gyengülés elé nézhetünk. Saághy szerint technikai alapon még folytatódhat a forintgyengülés, van tér fölfelé, a 310 szint azonban olyan többször tesztelt szint, ami megállót jelenthet a mozgásban.

Az elmúlt hónapokban a forint kifejezetten jól állta a sarat, igazából most kezdett csak el csatlakozni a többi fetörekvő piaci devizához – fogalmazott Ötvös Mihály, a CIB senior devizakereskedője. Tegnap a lengyel elnökválasztási eredmények hoztak eladókat a régióba. Az elnöki jogkör ugyan Lengyelországban sem túl erős, vagyis önmagában Duda győzelme nem jelent változást, a befektetők azonban attól tartanak, hogy az ősszel esedékes parlamenti választások kampányában populista irányba fognak elmozdulni a pártok.

Ötvös szerint ezért a következő hetekben nőhet a volatilitás, a befektetők pedig a politikai megnyilvánulásokat fogják figyelni. Lehetséges, hogy az első reakció után kissé szelektívebben kezelik majd a közép-európai térséget, és a forintot venni kezdik a zlotyval szemben. Az MNB tegnapi kommentárja viszont nyitva hagyta az utat a további kamatcsökkentés előtt, ami kevésbé teszi vonzóvá a forintot. Szintén nem kedvez az erősödésnek, hogy a devizapiacokon az utóbbi időben kifejezetten megnőtt a volatilitás, ami a kamatkülönbözetre vonatkozó játék, a carry trade ellensége.
Ötvös szerint az euró/forint árfolyamban akár lokális tetőt is láthattunk tegnap, a 309,70-es szintnél ugyanis látható egy ellenállás. Ha a forint korrekcióba kezdene, az egyelőre legfeljebb 306,40-ig tarthatna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.