A hazai húsipar egyik legnagyobbjának tartott, 1992 óta működő Surjány-Hús május 14-én jelentette be, hogy csődvédelmet kér, mert sem dolgozóit, sem beszállítóit nem tudja kifizetni. A társaság akkor azzal indokolta a lépést, hogy nem bírta a versenyt a feketefeldolgozással, és az irreálisan alacsony árú termékek nyomásával.
Azóta megkapták áprilisi fizetésüket a cég dolgozói, de a bank nem engedi a járulékok kifizetését, inkasszót tett a cég számlájára, és a beszállítók továbbra is a pénzükre várnak. „Jelenleg reorganizációs terveink vannak, a cél, hogy mielőbb rendezzük a helyzetet” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Tóth Tibor, a Surjány-Hús korábbi ügyvezetője, aki jelenleg az átszervezés tanácsadója. A reorganizáció során tárgyalnak a cég szárazáru-üzemének bérbeadásáról, valamint kísérletet tesznek a hűtőház, a csontóüzem és a feldolgozóüzem hasznosítására is. Nehezíti azonban a helyzetet, hogy a bank minden számlájukat zárolta, emiatt a közüzemi számlák kifizetését sem tudják teljesíteni. Tóth Tibor elmondta: a lépés nyomán a szolgáltató elzárta a gázt, amely óriási veszteséget jelent a vállalatnak, hiszen a már megvásárolt alapanyagot sem tudják feldolgozni.
Félő ráadásul, hogy a közeljövőben a villanyt is kikapcsolják a Surjány-Húsnál, ebben az esetben viszont megszűnne a hűtés, vagyis a már legyártott készletek is megromlanának. Pedig Jász-Nagykun-Szolnok megye legjelentősebb húsipari cége, a térség egyik meghatározó munkáltatója fejleszteni is tudott az elmúlt években. Három évvel ezelőtt adták át a cég 1,3 milliárd forintból elkészült új utóérlelő és szárazáruüzemét. Egyes hírek szerint éppen a fejlesztések, a lépések gyorsasága okozta a vesztét a társaságnak, amely a hitelből megvalósított beruházásait nem tudta tevékenysége eredményéből fedezni.
A cég helyzete nem egyedülálló, igaz, korábban kevesen fogadtak volna arra, hogy a következő bedőlő társaság épp a Surjány-Hús lesz. Az elmúlt években egymást érték a csődök, vagy csődközeli helyzetek a húságazatban. A kapuvári húsüzem két tagja, a Kapuvári Hús Zrt. és a Kapuvári Bacon Kft. évek óta nem üzemel, és a felröppenő hírek ellenére mindezidáig nem sikerült sem értékesíteni, sem más módon hasznosítani. Állami, illetve önkormányzati beavatkozással sikerült ugyanakkor rendezni, vagy egalább ideiglenesen stabilizálni több más húsipari cég helyzetét. A korábban a megszűnés szélére sodródott Gyulahús Kft. ma is működik, sőt, vissza tudta szerezni a válságos heteiben elvesztett piacait is.
A pápai üzem helyzete is kérdésessé vált az elmúlt években. 2008-ban már egy állami mentőcsomag révén maradt talpon a cég, majd 2013-ban hónapokig nem tudta kifizetni beszállítóinak egy részét a dunántúli társaság. Később ezt sikerült rendezni, de hosszabb minden bizonnyal a gazdálkodás konszolidálására lesz szükség. A legjobb helyzetben a korábbiakban önkormányzati közbelépéssel megsegített vállalatok közül még alighanem a kaposvári Kométa 99 Zrt. van, amely az elmúlt években fejlesztéseket is véghez vitt.
A láncok márkáira építettek
A Surjány-Hús korábban megpróbálkozott márkaépítéssel, ám a legfőbb tevékenységét mindvégig a kereskedelmi láncoknak beszállított sajátmárkás termékek adták. Később a Surjány-Hús erre állt rá, a cég saját márkáját építő marketingtevékenységet zárójelbe tette. Az áruháűzi márkák árukörében azonban nagyon nehéz versenyezni, főleg a húságazatot átszövő feketekereskedelem miatt. A hazai és külföldi csalók a húsipart ismerő szakértők szerint sok esetben irreálisan alacsony árakkal jelennek meg a piacon, amelyekkel a legális szereplők nem, vagy csak alig tudnak versenyezni. A márkaépítéssel, a sajátos ízvilággal és tradíciókkal megszerzett piacokon nagyobb árrést tudnak elérni a feldolgozó cégek – igaz, erre előbb költeni kell.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.