BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Apokalipszist vizionál a görög jegybank

Fájdalmas út vár Görögországra a csőd és az euróövezeti kilépés felé, ha nem sikerült megegyeznie az athéni vezetésnek a hitelezőivel – figyelmeztetett a görög jegybank.

A központi bank az ország parlamentjének címzett, a monetáris politikáról szóló jelentésében azt sem zárta ki, hogy az euróövezetből való távozás egyben az EU-tagság végét is jelentheti. „A jelenleg partnereink segítségével kezelt válság hólabdaként válhat ellenőrizhetetlen válsággá, amely óriási kockázatokat hordoz a bankrendszer és a pénzügyi stabilitás szempontjából is. Az euróból való kilépés tovább rontaná a már most is ellenséges környezetet, mivel a súlyos árfolyamválság felpörgetné az inflációt. Mindez mély recessziót, a jövedelmek drámai visszesését, a munkanélküliség ugrásszerű emelkedését és mindannak az összeomlását jelentené, amit a görög gazdaság az uniós, de különösen a valutauniós tagság éveiben elért. Európa kulcsországából Görögország egy szegény dél-európai országgá süllyed vissza” – áll a jegybank drámai hangvételű prognózisában.

A görög GDP a válság éveiben 25 százalékkal esett vissza, a recesszióból tavaly sikerült kilábalnia az országnak, idén azonban az első negyedévben újfent 0,2 százalékos visszaesést volt kénytelen elszenvedni. Ennek hátterében jórészt az adóbevételek elmaradása, illetve a gazdaság lefagyása áll. Utóbbi magyarázata az, hogy az athéni vezetés újabb megállapodás híján gyakorlatilag nem jut külső forráshoz – a kincstárjegy-aukciókon is csupán a lejáró papírok fedezetét tudja biztosítani –, így minden pénzt kénytelen bérekre és egyéb juttatásokra, illetve az adósságtörlesztésre fordítani. A lefagyást súlyosbítja a bankok likviditásának fokozatos romlása: a jegybank most megerősítette, hogy októbertől áprilisig 30 milliárd eurót vettek ki a betétesek, ezt csak részben tudja kompenzálni az Európai Központi Bank – más kérdés, hogy ha nincs megállapodás a hónap végéig, vagyis a hitelprogram hivatalos lezárásáig, az euróövezeti jegybank is leállíthatja a finanszírozást.

A görög jegybank szerint a megállapodással elkerülhető az összeomlás, ugyanakkor hozzáférhetne Görögország is az EKB mennyiségi lazítási programjának forrásait. Az athéni vezetésnek ugyanakkor exportorientált gazdasági működés kialakítására kell törekednie a már elindított munkaerő-piaci és egyéb reformok folytatása mellett.

Ciprasz felelős

Kész vállalni a görög miniszterelnök a teljes felelősséget azért, ha nem fogadja el kormánya a hitelezők által támasztott tisztességtelen feltételeket – közölte tegnap újságírók előtt Alekszisz Ciprasz. Az euróövezet pénzügyminiszterei ma kezdik el a vélelmezett utolsó tárgyalási kört a görög hitelprogramról, amelyre korábbi közlése szerint az athéni kormány nem visz újabb javaslatokat. Ha a héten sem születik legalább áthidaló megállapodás, a görögök várhatóan nem tudják június végén teljesíteni az IMF felé fennállló adósságrészletét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.