BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A francia pénzügyminiszter szerint folytatódhat a párbeszéd Görögországgal

A francia pénzügyminiszter fölszólította a görög kormányt, hogy terjessze elő javaslatait, amelyek alapján megállapodna a hitelezőkkel, mondván, a párbeszéd lehetősége továbbra is fennáll.

Michel Sapin elmondta az Europe 1 rádiónak adott interjúban: a vasárnapi népszavazás - amelyen a görögök 61 százalékos többséggel elutasították a hitelezők javaslatait - nem azt jelenti, hogy Görögország automatikusan kívül kerülne az eurózónán.

A görög euróövezeti tagság megőrzése egyedül "a majd megkezdődő tárgyalások minőségétől" függ - fogalmazott.

Megismételte, hogy szerinte nem lehet tabu a görög államadósság-teher csökkentése, vagyis erre is kiterjedhetnek a tárgyalások.

"Ha (a görögök) így, a büszkeségüket visszanyerve visszatérnek a tárgyalásokhoz, annál jobb. Most a görög kormányon a sor, hogy előterjessze javaslatait" - mondta a francia pénzügyminiszter.

Michel Sapin az interjúban kitért arra is, hogy "nem lehet csökkenteni" az Európai Központi Bank által a görög bankoknak nyújtott vészhelyzeti likviditási támogatás (ELA) jelenlegi szintjét.

A piacokon egyelőre korlátozott a görögországi népszavazás hatása. Tíz bázisponttal nőtt az irányadó tízéves olasz, spanyol és portugál államkötvények hozama, és meredeken - 3-4 százalékkal - esett több bank, köztük az olasz UniCredit, a Banco Popolare és a Monte dei Paschi, valamint a portugál Banco Comercial részvényárfolyama.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.