BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Európai Bizottság kész folytatni a munkát a görögökkel

Az Európai Bizottság tudomásul veszi a görög népszavazás eredményét, azonban kiáll amellett, hogy az elfogadott eredmény növeli a távolságot a görögök és a többi euróövezeti ország között – közölte Brüsszelben Valdis Dombrovskis, a szervezet alelnöke. A politikus kiemelte: a bizottság kész folytatni a munkát az athéni vezetéssel, ám erre csak az euróövezeti pénzügyminiszterektől kaphat felhatalmazást. (Az Eurogroup korábban jelezte: holnap készek összeülni, de addigra új javaslatokat várnak el Görögországtól.)

Dombrovskis emlékeztett: a görög gazdaság tavaly már növekedésnek indult, ám a január végén hivatalba lépett kormány a reformok folytatása helyett más utat választott. Elismételte a korábbi brüsszeli bírálatot, miszerint a népszavazáson feltett kérdés sem tényszerűen, sem jogilag nem volt korrekt, de azt is hozzátette: az nem is az utolsó tárgyalási állapotot tükrözte.

„Görögországnak megvan a helye Európában” – emelte ki a politikus, hozzátéve: a fő szempont az európai intézmények számára az euróövezet stabilitása. Vagyis arról nem tett említést, hogy a görögöknek a valutaunióban kellene maradnia.

A politikus cáfolta, hogy a bizottság megpróbálta volna visszatartani azt az IMF-jelentést, amelyből kiderült: a valutaalap is fenntarthatatlannak tartja a görög államadósságot, ezért adósságelengedést javasol.

Az adósság átstrukturálásával kapcsolatos görög felvetésekről annyit mondott az alelnök: ez a második program lezárását követően lett volna napirenden, ám a második hitelprogram sikertelenül ért véget – június 30-án lezárult, anélkül, hogy az utolsó részletet megkapta volna Görögország –, így most nincs róla szó.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.