BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

NAV: Adócsalásnak minősül a készpénzfelvétel a Penny Marketben

Az adóhivatal álláspontja szerint a készpénzfelvételekre vonatkozó 6 ezrelékes illeték terheli a Penny Marketnél nemrégiben bevezetett cash back szolgáltatás tranzakcióit - tudta meg a HVG. Ez lényegében véve azt jelenti, hogy a mostani formájában a szolgáltatás adócsalást idéz elő. A NAV ezzel az állásfoglalással újabb megválaszolatlan kérdéseket vetett fel.

A Penny Market nemrégiben vezetett be cash back szolgáltatást a pénztárainál. Ez a külföldön is ismert szolgáltatást úgy működik, hogy ha valaki legalább 3000 forint értékben vásárol egy Pennyben, akkor vásárlásonként legfeljebb 20 ezer forintot felvehet visszajáróként a kártyájáról - szemlézi a Heti Világgazdaság cikkét a Portfolio.

A Penny előzetes egyeztetések nélkül indította el a szolgáltatás, így meglepetésként érte ez az érintetteket, vagyis elsősorban a NAV-ot és az OTP-t, illetve a bankszektort. Ahogy a Világgazdaság korábban megírta, a dolog – egy picit más formában – nem ismeretlen sehol sem: az angolszász világban már szinte természetes, hogy betéti kártyás fizetéskor a nagyobb üzletekben megkérdezik a vevőt, nem szeretne-e készpénzt is felvenni.

A pennys cash back ugyanis úgy működik, mintha csak egyetlen kártyás tranzakció lenne. Az áruházlánc kártyaelfogadó bankja, az OTP tehát minden cash back tranzakciót csak egy kártyás vásárlásnak lát a rendszerében. Ez azért gond, mert a készpénzfelvételekre magasabb illetékkulcs vonatkozik, mint a kártyás vásárlásokra, így nem mindegy, hogy egy kártyás vásárlás mekkora része cash back, és mekkora része vásárlás.

Az OTP tehát nem tudja megmondani, hogy az ügyfél kártyáját kibocsátó banknak készpénzfelvételi illetéket kellene fizetnie. (Az OTP-nek a tranzakció elszámolása megéri, hiszen a teljes cash back és vásárlás tranzakció után kereskedői jutalékot szed a bank a Pennytől).

A NAV szerint a cash back szolgáltatás igénybe vételekor egy bankszámláról vesz fel az ügyfél pénzt, így a készpénzfelvételre 6 ezrelékes tranzakciós illeték vonatkozik - írja a HVG. Ezzel körülbelül azt mondja a NAV, hogy a kártyákat kibocsátó bankok - ha nem is szánt szándékkal - de adót csalnak, hiszen ez az illetékkulcs rájuk vonatkozna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.