BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem kérnek vissza rögtön pénzt a görögöktől

Nem kéri vissza azonnal az euróövezeti ideiglenes mentőalapból (EFSF) származó, Görögországnak nyújtott kölcsön összegét az alap – tudatta az EFSF igazgatótanácsa. A szervezet figyelmeztet: ehhez joga lenne, azt követően, hogy Athén nem teljesítette időre a Nemzetközi Valutaalap felé esedékes tartozását, a június 30-i fizetés elmaradását pedig nem csak a valutaalap, de az EFSF/ESM vezetése is csődeseménynek minősítette. A szervezet ugyanakkor figyelmeztet: álláspontjuk kialakításakor figyelembe veszik a görögországi fejleményeket – ez fenyegetés lehet arra az esetre, ha a görögök a vasárnapi népszavazáson nemmel szavaznak a hitelezők javaslatára.

Az euróövezeti tagállamok hozzájárulásából álló EFSF adja az összesen 240 milliárd eurós görög hitel nagyobbik részét, 130 milliárd eurót. A szervezetet szerdán kérte az Európai Bizottság, hogy egyelőre ne hajtsa be a teljes fennálló tartozást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.