BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU-t büntette volna Putyin, az oroszoknak hozott élelmiszerhiányt

Több száz tonna élelmiszert semmisítettek meg Oroszországban, mióta még szigorúbban vizsgálják az embargó betartását.

Óriási felháborodást vált ki Oroszországban egy elnöki rendelet, amelynek értelmében az EU Moszkvai elleni büntetőszankcióira válaszul elrendelt élelmiszer-embargó alá eső, orosz földre került nyugati élelmiszert meg kell semmisíteni - írja a Magyar Nemzet. Eddig 350 tonna friss gyümölcsöt, zöldséget és sajtot zúztak össze, és sorra zárják be a kiskapukat az európai élelmiszerimport előtt.

Az élelmiszer-megsemmisítések miatt az utóbbi napokban felére esett vissza a gyümölcs, a zöldség, a tej- és hústermékek behozatala, ami Oroszországban tovább emeli az árakat, és rontja a lakosság életszínvonalát. Nemcsak áruhiány alakult ki, hanem már eddig is átlagosan 20 százalékkal drágábban lehet csak hozzájutni az élelmiszerhez.

A nyugati behozatal ellenőrzésével megbízott kormányzati szervek a múlt évben az EU-ból származó élelmiszernek csupán egytizedét tudták elkobozni, illetve visszafordítani, mostantól azonban sokkal intenzívebbé vált az ellenőrzés. A Fehéroroszországgal szomszédos szmolenszki határátkelőn már az elnöki dekrétum augusztus 6-i hatálybalépése  táni napon a korábbi 170 kamion helyett csak hetvenet engedtek át, de Oroszországban több helyen is jelentős mennyiségű élelmiszer-szállítmányt foglaltak le, és semmisítettek meg.

Szentpéterváron például 20 tonna orosz eredetűnek feltüntetett, valójában német sajtot égettek el, míg a hivatalosan Törökországból érkező, valójában EU-s gyümölcsből 73 tonnát semmisítettek meg. Több tonna lengyel paradicsomot, almát, sárgarépát és sertéshúst is bezúztak, mert a rakományok célállomása elvileg Kazahsztán volt, az árut azonban Moszkvában akarták értékesíteni - írja a Magyar Nemzet.

A legtöbben Szerbián keresztül utaztatták a betiltott termékeket, itt 200 százalékkal emelkedett az import, de népszerű tranzitállomásnak bizonyult Fehéroroszország is. Minszk 140 százalékos behozatalnövekedést könyvelhetett el a szankciók bevezetése óta, de Kazahsztán felől is megduplázódott az orosz élelmiszerimport.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.