BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forintot is erősítheti a sok eladott Mercedes és Audi

A júliusi export értéke 5,4, az importé 2,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi adathoz viszonyítva.

A júliusi export euróban számított értéke 5,4, az importé 2,3 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva - derül ki a KSH friss adataiból. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 236 millió euróval bővült. Az év első hét hónapjában a kivitel euróértéke 7,6, a behozatalé 5,5 százalékkal emelkedett. 

Idén júliusban a kivitel értéke 7,7 milliárd eurót, a behozatalé 7,1 milliárd eurót tett ki. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 674 millió euró volt.  A kivitel 79, a behozatal 78 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le. Az egy évvel korábbihoz képest az export euróban számított értéke 5,4, az importé 2,3 százalékkal nőtt.

Az év első hét hónapjában összesítve a kivitel értéke 52,9 milliárd euró, a behozatalé pedig 48,0 milliárd euró volt. Ez azt jelenti, hogy az egy évvel korábbihoz képest a kivitel euróértéke 7,6, a behozatalé 5,5 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg többlete 1217 millió euróval bővült.

A várakozásoknál nagyobb mértékben nőtt a külkereskedelmi többlet Suppan Gergely szerint. A TakarékBank elemzője kiemelte, hogy az első hat hónapban 1,217 milliárd euróval 4,880 milliárd euróra nőtt a külkereskedelmi többlet.

„Az adatok nem csupán az olajárak zuhanása miatti cserearány javulást, hanem a kivitel felfutását is mutatják” – vélekedett Suppan Gergely, aki szerint a kivitel felfutása részben az európai konjunktúra élénkülésének, nagyrészt azonban az újabb autóipari és más iparágak kapacitásnöveléseinek köszönhető.

Szerinte a külkereskedelmi kilátások továbbra is kedvezőek, mivel a tavalyinál gyengébb euró, a jóval alacsonyabb olajárak és az EKB mennyiségi lazítása pozitív hatással lehetnek az európai konjunktúrára, így élénkülhet az európai kereslet, ami ellensúlyozhatja a feltörekvő gazdaságok, és különösen a kínai gazdaság lassulását.

A tavalyi 6,27 milliárd után idén 8,3 milliárd euró közelébe ugorhat a külkereskedelmi többlet a TakarékBank prognózisa szerint, mivel a háztartási fogyasztás növekedésének importnövelő hatását ellensúlyozhatja az olaj- és energiaárak meredek zuhanása, ami igen jelentős mértékben javítja a cserearányt, mivel az alacsonyabb olaj- és energiaárak akár 2,5 milliárd euróval csökkenthetik az energiaimport értékét.

A várhatóan látványosan tovább javuló külkereskedelmi és folyó fizetési mérleg hatására a forint erősödésére számítunk középtávon – véli Suppan. Jövőre azonban az olajárak kismértékű emelkedése miatt kissé szűkülhet a külkereskedelem többlete, de így is 8 milliárd euró közelében maradhat.

A Világgazdaság október 20-án tartja kereskedelmi konferenciáját A nagy átrendeződés éve? címmel. Részletek a vg.hu/konferencia oldalon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.