BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Besegít a kormánynak az indiai jegybank

Nagy lépéssel folytatta a kamatcsökkentési ciklust az indiai központi bank (RBI): idei negyedik vágásánál 50 bázispontig ment el, az irányadó repokamatot 6,75 százalékra vitte le. A Bloomberg és a Reuters által megkérdezett elemzők egy-egy kivétellel csak 25 bázispontos csökkentésre számítottak, de az RBI kormányzója, a nagy nemzetközi tekintélynek örvendő Raghuram Radzsan nem először lepte meg a piacot váratlan döntéssel. A jegybank idén ezt megelőzően összesen 75 bázisponttal vágott, a most elért kamatszint négy és fél éves mélypont. Indiában folytatódik a gazdasági növekedés, de még mindig messze van az erőteljestől – indokolta Radzsan a döntést közleményében. A globális gazdasági tevékenység gyengülése arra utal, hogy a nyersanyagárak nyomottak maradnak még egy darabig – tette hozzá –, a monetáris politikának pedig, amennyire csak lehet, támogatónak kell lennie, hogy a belső kereslet ellensúlyozhassa a külsőnek a gyengülését. Ezzel együtt az RBI a korábbi 7,6 százalékról 7,4 százalékra szállította le a 2015–16-os GDP-növekedésre adott előrejelzését, a globális lassulás mellett a magánbefektetések hiányára, a gyengülő üzleti bizalomra is hivatkozva.

Radzsanra korábban nagy nyomás nehezedett a pénzügyminisztérium részéről, hogy gyorsítsa fel a monetáris lazítást, elősegítve a hitelezést, a gazdaság pörgését. Idén a második negyedévben az indiai GDP növekedése 7 százalékra lassult az első negyedévi 7,5 százalékról, az infláció augusztusban 3,6 százalék volt, ez tavaly november óta a legalacsonyabb szint. Az RBI inflációs célszáma jövő januárra 6 százalék, ezt 2017 első negyedévéig 4,8 százalékra akarják levinni. A nyersanyagárak mostani esése miatt a nagy importőr Indiának jelenleg nem kell komoly inflációs kockázattal szembenéznie, így a jegybank könnyebben dönhetett a növekedés támogatása mellett – ellentétben más nagy, a nyersanyagexporttól függő feltörekvőkkel. (Brazília például kamatemelésre kényszerült a legutóbbi időkben a reál védelmében.)

Kérdés maradt továbbra is, hogy az indiai bankok milyen mértékben adják tovább a kamatcsökkentést, azaz mennyire viszik lejjebb hitelkamataikat. Az elmúlt időkben erre mérsékelten voltak hajlandók, mert nagyon megnőtt a nem teljesítő hitelek száma. Radzsan most közölte, hogy kész együttműködni a kormánnyal a hitelezés élénkítésének elősegítésében, az őt korábban olykor bíráló pénzügyminiszter, Arun Dzsaitlei pedig lelkesen üdvözölte a jegybank támogató magatartását.

Ha az RBI egy nagyobb vágással akarta elősegíteni a növekedést, illetve lépésre kényszeríteni a kereskedelmi bankokat, akkor ezt most kellett megtennie – értenek egyet az elemzők. Egyelőre nem tudni, milyen eredményeket hoz a mezőgazdaságban az átlagnál kevesebb idei csapadék, így azt sem, hogy a termények esetleges drágulása mekkora inflációs hatással jár, a globális nyersanyagáresés viszont kedvező feltétel. Radzsan nyilván azzal is számolt, hogy a Fed feltehetően még idén kamatot emel, akkor pedig megindulhat a tőke kifelé a feltörekvőktől, és nagyon szűk tér marad a további kamatcsökkentésre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.