BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Várhatóan ezúttal sem emel kamatot a Fed

A jegybankokra figyel a világ, bár az már szinte nem is kérdés, hogy heti ülésén változatlanul hagyja alapkamatát a Fed. Európában olyan adatok jöhetnek, amelyek a további lazítás felé mutathatnak.

Szinte üres a hazai makronaptár, a munkanélküliség és a foglalkoztatottság szeptemberi alakulása jelentheti az egyetlen izgalmasabb közlést Magyarországon (ezenkívül az ipari termelői árak szeptemberi alakulásáról jön ki adat, és a kereskedelem augusztusi teljesítményéről tudhatunk meg többet).

A piacokat leginkább a tengerentúli események mozgathatják meg, hiszen a héten ismét ülést tart az amerikai jegybank döntéshozó testülete. Idén a nyár eleje óta tartott mindhárom kamatdöntő ülésen reális esély kínálkozott a szigorítási ciklus elindítására, az október végi találkozón azonban szinte kizárt az emelés – mondja Dunai Gábor, az OTP Bank elemzője.

Az elmúlt hónapokban a foglalkoztatottak számának bővülési üteme hároméves mélypontra esett, a GDP évesített negyedéves növekedési üteme a készletváltozás, a nettó export és a kivitelre termelő ipari cégek teljesítménye miatt 1,5 százalék közelébe csökkenhetett a harmadik negyedévben (az adat a FOMC ülése után jelenik meg), miközben az olajár ismételt zuhanása újra zéró alá vezette az év/év inflációt. Az inflációs várakozások évtizedes mélyponton vannak.

Dunai Gábor szerint ebben a helyzetben a Fed számára nem lesz égető, hogy szigorítson, sőt nem lesz az várhatóan december 15–16-án, a következő és egyben idei utolsó kamatdöntés alkalmával sem. Az elemző emlékeztet arra, hogy a Fed vezetői az év közepéig önmagában a (munkaerő-piaci) kapacitáskihasználtság emelkedését is elegendőnek vélték a beavatkozásra, ám most inkább arra hajlanak, hogy hiába az egyensúlyi szintre csökkent munkanélküliségi ráta, szeretnék látni az inflációs nyomás erősödését. Erre – véli Dunai – a jövő év elejéig nem lesz mód. Igaz, aztán az első negyedév végére könnyen 2 százalék felett lehet a fogyasztói árindex.

Jelenleg a piaci árazások mindössze egyetlen 25 bázispontos emelést ígérnek 2016-ra, az elemzői várakozások négyszer, a FOMC saját előrejelzése hatszor 25 bázispontot mutat. Az idei tapasztalatok alapján nem lenne meglepő, ha végül a piaci álláspont bizonyulna a legpontosabbnak, bár ha megjelenik az inflációs nyomás (a bérek és/vagy a kereslet oldaláról), az gyorsan akár 2,5-3,0 százalékos árindexhez vezethet.

Fontos figyelni mindemellett az eurózóna gazdaságáról érkező adatokra is, bár érdemi változás vélhetően nem történt: a munkapiac nincs jó állapotban, és nem igazán javul, az inflációs nyomás nagyon visszafogott. Dunai Gábor szerint bár a harmadik negyedévben még nem láttuk nyomát, de a nyersanyagárak csökkenéséből és az euró gyengüléséből merített lendület 2015 végére kifulladhat.

Az elemző úgy véli, az amerikai kamatpálya várt változása miatt az EKB kénytelen lesz tenni az euró gyengüléséért: szeptemberben az eszközvásárlási program keretein változtattak, október 22-én pedig Draghi elnök úgy fogalmazott, „az eszközvásárlási program sikeres végrehajtása rugalmasságot kíván annak havi összegét és futamidejét illetően”. Emellett szóba került a betéti ráta újabb csökkentése is.

Az OTP elemzési központjának számításai szerint a jelenlegi, havi 60 milliárd eurós vásárlással 2016 végére érné el az EKB a teljes jegybanki eszközállomány változása tekintetében a Fed és a BoE maximális lazítási mértékét. Ha decemberben havi 80 milliárd euróra növelnék a keretet (ez a legvalószínűbb lépés), az egy 2017 végéig kiterjesztett program végén a GDP 5 százalékának megfelelő többletlikviditást jelentene. Kérdés, hogy ez elég lehet-e az EUR-USD kereskedés irányának megfordítására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.