BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Teljesen átírnák a bankadó új szabályait

Átalakítja a Törvényalkotási Bizottság a bankadó szabályait ahhoz képest, amit eddig ígért a kormány.

Teljesen átvariálják a bankadót az utolsó pillanatban - értesült az Index. A parlament honlapján még nem található meg a javaslat, vagyis hivatalosan még nem adták be, de a portál úgy értesült: a Törvényalkotási Bizottság egy nagyobb módosítóval készül. A tervezetről jövő kedden fognak szavazni a parlamentben.

Az Index úgy tudja, hogy az adó kulcsán, valamint az adóalapon is változtatnának, és kivennék a hitelezéshez kötött kitételt is a javaslatból.

A bankadó mértéke 2016-ban az adóalap 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,15 százalék lesz - ezen nem változtatna a bizottság. Azon viszont igen, hogy az 50 milliárd feletti összegre kisebb kulcsot fizethetnek a bankok, mindössze 0,24 százalékot. A törvényjavaslat korábbi verziójában az 50 milliárd feletti részre még 0,31 százalékos adót javasoltak a most élő 0,53 százalék helyett.

Emellett kikerül az a rész is a javaslatból, hogy a különadó mértéke 2016-ban nem haladhatja meg a 2015. adóévben fizetett különadó összegének 45 százalékát.

A módosító javaslat alapján a hitelezési aktivitás növelését a 2016. adóévi adókötelezettség megállapításánál nem kell figyelembe venni. Az erre vonatkozó részt teljesen kiveszik az eredeti törvényjavaslatból.

A módosító alapján az adó alapja 2016. adóévben is a 2009. adóévi adóalap lesz, nem a 2014-es, mint korábban ígérték.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.