BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az idén még a határidőkre sem kell figyelni az adóbevallásnál

Izgalmasabbnak ígérkezik az idei adóbevallási szezon: sok az újdonság.

Az idén azok járnak jól az adóbevallással, akik igazán nem szerették az ívek kitöltését, mert még ha nem választhatják is az egyszerűbb formákat, akkor is kapnak kedvezményt: ha például elfelejtik a bevallást, nem büntetést kapnak, csak figyelmeztetést. Viszont először és utoljára fordul elő, hogy összesen öt bevallási forma közül lehet választani – jövőre kettő megszűnik, és egy újabb jön helyettük.

A munkáltatók lassan kiosztják a tavalyi évről szóló elszámoló íveket, mindenkinek meg kell kapnia január végéig a szükséges dokumentumokat, ám már itt érdemes jobban figyelni a szokásosnál. Az idén ugyanis bővült az adóbevallási módszerek lehetséges köre: az adóhatóság új formában készíti el a bevallást. Ez nem sokban fog különbözni attól, mint ha a munkáltató készítené el: azon a papíron, amelyen az elszámolást átveszik, azt kell bejelölni, hogy bevallási nyilatkozatot tesznek (vagyis kérik, hogy a NAV számoljon helyettük). Onnantól kezdve mindent intéz a NAV, és ha nincs különbség az évközben levont és a befizetendő adó között (vagy az nem nagyobb ezer forintnál), akkor más dolga nincs is ezzel az embernek. Igaz: ez a munkáltatói bevallásnál sincs igazán másként – márpedig a bevallók jelentős része (15 százalék) eddig is így számolt el az állammal. Ők jelentik egyébként az elsődleges célcsoportját az új bevallásnak, hiszen nagyjából azokra vonatkozik a lehetőség, akik eddig is odaadhatták a munkáltatóknak a bevallási feladatot. Mindkettőnél feltétel, hogy a jövedelem csak munkáltatótól származzon (tehát lakásbérbeadásból például nem), ám amíg a munkáltató akkor is kitölti az íveket, ha érvényesítünk kedvezményt, addig a NAV azok esetében visszautasítja ezt, akik az adóból önkéntes pénztárba vagy nyugdíj-előtakarékossági számlákra, biztosításra utaltatnának át kedvezményérvényesítésként.

Ez az új bevallási forma tulajdonképpen két eddigi (nem túl népszerű) bevallási formát vált fel, ezeket az idén utoljára lehet választani. A söralátét-bevallás esetében csak a bevételt, a fizetendő és a befizetett adót kell beírni, ám ez számos esetben nem alkalmazható (például akkor, ha a házastársak ketten érvényesítik a családi járulékkedvezményt). Az egyszerűsített bevallás is idén lesz utoljára: itt szintén a NAV készíti el az adózó helyett a bevallást (ezt szélesebb körben lehet kérni, például azoknak is, akik ingatlant adtak bérbe).

A többség eddig a hagyományos bevallást választotta, most már csak az a kérdés: ez így marad-e a jövőben is. 2017-től ugyanis már mindenkinek, akinek van ügyfélkapus regisztrációja, a NAV maga készít egy bevallási ajánlatot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.