BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tarlós: felmondhatja a főváros a szerződést az agglomerációs közlekedésről

Az állam tavaly egy fillért sem utalt át a fővárosnak az agglomerációs közlekedés finanszírozásához, márpedig a fejlesztési tárca és a BKK között megkötött megállapodás szerint az egy rendkívüli felmondásra okot adó helyzet, ha a tárca nem biztosítja a forrásokat. A BKK elküldte a minisztériumnak a felszólító levelet, és ha nem születik megállapodás, amely a forrás áthidalásáról, akkor élnek a rendkívüli felmondással – mondta Tarlós István főpolgármester.

Amennyiben a főváros látja el idén is az agglomerációs közlekedést, akkor az a jelenlegi számítások szerint az önkormányzat költségvetésének működési egyenlege 12 milliárd forintos veszteséget eredményezne. Ezt pedig, vagyis a veszteség tervezését a jogszabályok nem engedélyezik. A városvezető továbbra is elképzelhetőnek tartaná, ha az állam átvenné az egész BKV-t, de féltetételezése szerint az ezt az állam azért nem tenné meg, mert ilyen körülmények között nem tudná ellátni.

A BKK az említett levelében 15 napos határidőt adott a fejlesztési tárcának a válaszra - tette hozzá Tarlós.

A főpolgármester az Orbán Viktor miniszterelnökkel az év végén folytatott tárgyalása után Seszták Miklós fejlesztési miniszterrel fog tárgyalni. Tarlós egyébként úgy gondolja, hogy e megbeszélések során megállapodásra jutnak majd.

A HÉV járatokat bekapcsolnák a MÁV elővárosi közlekedésébe

A fővárosi költségvetés elfogadásáig – ami várhatóan február 17-én lesz -, addig mindenképpen közlekednek az agglomerációs járatok. Ha addig nem születik megállapodás a fejlesztési tárcával, akkor azt követően nem a főváros dolga ezeknek a járatok üzemeltetése, a helyközi közlekedés az állam feladata – emelte ki Tarlós.

Elképzelhető, hogy a HÉV járatokat bekapcsolnák a MÁV elővárosi közlekedésébe. Ezzel a vagyonelemeket is elvinné az állam (ami vagyonvesztését eredményezne). A későbbiekben a Volán elláthatja az autóbuszos közlekedést, de nem a főváros pénzéből - mondta a főpolgármester.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.