BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem jött be az új adóbevallás, mindent látna a NAV

Európa legtöbb információjával rendelkező adóhatóságát építené fel a kormány, jön az online pénztárgépek kiterjesztése és az online számlázás is, az adózás rendjéről szóló törvény rövidebb lesz.

Csupán 200 ezren választották a NAV-bevallást, pedig 1,4 millió adózónak lett volna erre lehetősége - mondta csalódását nem titkolva Tállai András a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese a Joint Venture Szövetség a reálgazdaság élénkítéséről szóló konferenciáján. Az szja-bevallások egyszerűsítése volt a kirakata az adóhivatal átalakításának, az új rendszer bevezetését azzal indokolták, hogy jövőre már mindenkinek a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) tölti ki majd a bevallást. Az új „bevallási nyilatkozatot” azok választhatták volna, akik nem vettek igénybe semmilyen kedvezményt és csak munkáltatótól szereztek jövedelmet – de ezt egyelőre csak kevesen tették meg. Az adóügyekért felelős államtitkár szavai szerint „a kétszázezer ugyan nem nulla”, de azért nem sok, az okok között Tállai a munkáltatók alacsony aktivitását jelölte meg. A szabály szerint ugyanis azoknak, akik megtehették volna supán ezt a lehetőséget kellett volna beikszelniük amikor a cégük eléjük tette az adóbevallási papírt. A miniszterhelyettes önkritikusan azt mondta, hogy „valamit a NAV sem csinált jól”, szerinte jobban be kellett volna vonni a munkáltatókat az akcióba, és el kellett volna juttatni azt az információt az adózókhoz is, hogy ha ezt választják, egyetlen ikszeléssel letudják a bevallást.

Az államtitkár azonban bizakodó, amit mutat az is, hogy ezek után is kitartott azon állítása mellett: jövőre már akár 3,5 millió adózónak készítheti el a bevallását a NAV. (Igaz, a jelenlegi szabályozás szerint a még újabb rendszerben csak azoknak megy majd ki az ezt megalapozó ajánlat, akiknek van ügyfélkapus bejelentkezésük). Tállai mindenesetre „hihetetlen változásként” apposztrofálta az új rendszert.

A NAV átalakítása az idén folytatódik – hangsúlyozta ezen kívül a miniszterhelyettes, kiemelve: azokat nem akarják vegzálni, akik rendesen fizetik az adót. Így a tévedést kisebb szankcióval sújtják majd, mint a direkt adócsalást. Szerinte a legolcsóbb és a legjobb bevétel ugyanis az, amit az adózó maga fizet be – ezért tovább kívánják erősíteni az önadózás tudatot, meg persze a hivatal tanácsadó szerepét.

A változások során előkészítik az adózás rendjéről (art) szóló új törvényt, amely rövidebb és egyszerűbb lesz a mostaninál. Tállai úgy vélte: nem kell annyi mindent törvényben szabályozni (vagyis elegendő lehet az alsóbb szintű jogszabály is). Kifejtette: a magyar art ma háromszor olyan hosszú, mint európa hasonló jogszabályai.

Ugyanakkor lesznek szigorítások is: egyrészt megtalálták az EKÁER réseit, de azt is tapasztalják, hogy sikeressége ellenére az online pénztárgépek rendszerét is ki lehet játszani. Például úgy, hogy nem ütik a gépbe a bevételt, vagy kisebb számokat gépelnek be. Ennek ellenére folytatódik az onlienosítás: 30-50 ezer új kasszát állítanak az idén rendszerbe – ismételte meg korábbi bejelentését. 

Gondolkodnak még a NAV csodafegyverének titulált online számlázás bevezetésén is, itt „bizonyos értékhatártól” a számla ugyanúgy automatikusan bekerülne a NAV rendszerébe. Azt nem árulta el, mi volna az értékhatár, ám a távolabbi tervekről azt mondta: a hivatalnak ezen kívül még a számviteli és a könyvviteli rendszerek ellenőrzésére kell majd koncentrálnia. „Európa legtöbb információjával rendelkező adóhatósága leszünk” – hangsúlyozta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.