BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fogy az idő! Végéhez közeledik az adóbevallási szezon

Egy hónap van hátra az szja-bevallások leadásának határidejéig, de az idén először a későknek nem kell aggódniuk a magas adóbírságok miatt.

Egy hónap maradt a személyijövedelemadó-bevallások leadására: a többség, ahogyan az elmúlt években mindig, valószínűleg az idén is az utolsó hetekre hagyja a rubrikák kitöltögetését. A szokásokon nem igazán változtatott az idén bevezetett új bevallási forma, a bevallási nyilatkozat sem. Az adminisztrációt a minimálisra csökkentő elszámolási módot kétszázezren választották, holott a viszonylag szigorú feltételek (csak munkáltatótól származó jövedelem, nincs semmilyen kedvezmény) ellenére is másfél millióan tehették volna ezt meg.

Kissé emelkedett a népszerűsége az idén utoljára alkalmazható egyszerűsített bevallásnak: ez a NAV közreműködésével elkészülő elszámolás, amelyet mindazok választhatnak, akiknek olyan jövedelmük volt csak, amelyről a hivatal tud (vagyis „kifizetőtől” származik, és az adóelőleget levonták). Ez a bevallási mód jövőre megszűnik, az elmúlt években ugyanis nem sikerült jelentősebb népszerűségre szert tennie: tavaly is mindössze 340 ezren választották, ami nem éri el a bevallók 8 százalékát. Az idén a hatóság közreműködését – a korábbi tájékoztatás szerint – 375 ezren kérték. A lehetőség előnye volt a bevallási nyilatkozattal szemben, hogy február 15-ig lehetett vele élni, míg a nyilatkozatot január végéig le kellett adni, vagyis azok is választhatták, akik lecsúsztak a nullaadminisztrációs bevallás határidejéről.

Most azonban már csak egy megoldás maradt azoknak, akik nem szeretnének bajlódni a bonyolultabb bevallással: a söralátétnek nevezett adónyilatkozat. Ezt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azoknak ajánlja, akiktől a munkáltató év közben pontosan vonta az adóelőlegeket, és akik nem szereztek ingatlan bérbeadásából vagy osztalékelőlegből származó jövedelmet vagy egyéb különlegesebb bevételt (mint például az ekhós jövedelem). A mindössze három sorból álló bevallás azonban egyszerűsége ellenére sem volt nagyon népszerű eddig: tavaly csak 55 ezren választották. Miután a feltételei jelentősen hasonlítanak a bevallási nyilatkozatnál szereplőkhöz, nem volna meglepő, ha az idén akár csökkenne is az ilyen elszámolást választók száma.

A többség így valószínűleg az idén is marad a rendes bevallásnál: 3,5 millióan töltötték ki tavaly az íveket (ebből 1,5 millióan a valamivel egyszerűbb csökkentett adattartamú bevallást választották, ami csak annyit mutat: nagy valószínűséggel ők az adminsiztrációcsökkentett bevallások valamelyikét is választhatták volna).

Az idén ráadásul nagyon izgulni se kell a bevallások leadásánál: januártól él az új szabály, hogy az elszámolással későket a NAV nem bírságolja meg azonnal. Először felszólító, figyelmeztető levelet küld arról, hogy a bevallást teljesíteni kellett volna, és csak akkor jön a szankció, ha erre fel sem ad számot az adóalany a bevételeiről.

A barátságosabb adóhivatalt célzó szabályok miatt így az idén a május 20-i határidő csak azért lesz igazán fontos, mert a késők nem rendelkezhetnek az adójuk egy százalékáról. A tapasztalatok szerint minden második ember ajánlja fel adójának egy százalékát, és most a felajánlók dönthetnek a rendelkező nyilatkozaton arról is, hogy ha a civil kedvezményezett kéri, a NAV közölheti-e nevüket, címüket és elektronikus levelezési címüket. A kedvezményezett ezeket az adatokat kapcsolatfelvételre, tájékoztatásra használhatja öt éven keresztül.

Jellemző bevallási hibák

- Hiányzik az aláírás

- Van visszaigényelhető adó, de nincs bankszámlaszám vagy cím

- Hiányzik az adószám (azok, akiknek van, nem tüntetik fel, csak az adóazonosító jelet)

- Rossz sorban szerepel vagy hiányzik a családi kedvezmény vagy az első házasok kedvezménye

- A kifizető által levont adóelőleg rossz sorban szerepel vagy hiányzik

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.