BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól bevásároltak állampapírból a nagybankok

Bőszen vásároltak állampapírokat a hazai nagybankok 2015-ben, megfelelve a Magyar Nemzeti Bank önfinanszírozási programjában megfogalmazott elvárásoknak.

Az MKB Bank tavaly 851 milliárd forintra növelte a 2014-ben még 304 milliárdos állampapír-állományát – derül ki a hitelintézet 2015-ös éves jelentéséből.

E közel háromszoros növekedés még akkor is kiugró, ha az MKB 2014. szeptember végétől állami tulajdonban van, így kézenfekvő volt, hogy ez a pénzintézet teljesítse a leginkább a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által 2014 tavaszán elindított önfinanszírozási program célját. Az MNB azt akarta, hogy a külföldiek helyett egyre inkább a hazai pénzügyi intézmények vásároljanak állampapírt. Márpedig erre jelentősebb forrása mégis csak a nyolc nagybanknak van.

Nekik köszönhető, hogy a hazai hitelintézetek birtokában lévő állampapírok állománya tavaly közel 35 százalékkal emelkedett, s 2015 végére elérte a 6583 milliárd forintot (majd tovább növekedve, február végén már megközelítette a 7136 milliárdot). Az MKB-hoz hasonló vételi buzgalom tavaly a Raiffeisen Bankot jellemezte, mely azonban így is csak 329 milliárd forintnyi állampapírt tartott az év végén.

De sokat vásárolhatott a Magyar Bankszövetség elnöke (egyben Matolcsy György jegybankelnök egykori osztálytársa), Patai Mihály által irányított UniCredit is. Igaz, utóbbi a Világgazdaság megkeresésére nem szolgáltatott adatokat, mondván, azokat majd a 2015-ös auditált jelentésében teszi közzé, előreláthatólag május elején. Ám azok az Igazságügyi Minisztérium által működtetett portálon már megjelentek. Ezekből kiderül, hogy az UniCredit közel két és félszeresére, a 2014 végi 223 milliárd forintnyiról 550 milliárdnyira gyarapította állampapírjait.

Csaknem duplázott a CIB Bank, ám az ő bázisa meglehetősen alacsony volt. A hazai nagybankok közül még az emelkedést követően is az olasz Intesa Sanpaolo által tulajdonolt hitelintézet tartotta a legkevesebb, mindössze 78 milliárd forint értékű állampapírt. Az utána következő legsoványabb, 142 milliárdnyi állampapír-portfólió felett a Budapest Bank diszponált.

A legnagyobb mértékben az OTP Bank finanszírozta az államot 2015-ben, 1578 milliárddal, közel másfélszer többel, mint egy évvel korábban. Ami persze egyáltalán nem furcsa, hiszen a Csányi Sándor vezette pénzintézet messze a legnagyobb bank Magyarországon, 6774 milliárd forintos tavalyi mérlegfőösszege csaknem a háromszorosa a sorban utána következő K&H Bankénak. Mely arányaiban a nagybankok közül a legkevésbé szaporította állampapírjait tavaly, azok állománya mindössze 92 milliárddal nőtt, 1076 milliárdra. Ami azonban így is a második legnagyobb, összhangban a hitelintézet bankrangsorban elfoglalt „ezüstérmes” helyezésével.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.