BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Varsó megint megpróbálja a különadót

Kompromisszumokkal vinné végig a kiskereskedelmi különadóra vonatkozó tervét a lengyel kormány: a most a parlament elé kerülő, augusz­tusban életbe léptetni tervezett törvényjavaslat szerint két kulcsot alkalmaznának. Áfa nélkül számolva havi 17 millió zlotyig (1,2 milliárd forint) adómentes lenne az árbevétel, 17 és 170 millió között 0,8 százalék, 170 millió zloty fölött pedig 1,4 százalék. Az online kereskedelemre nem tér ki a törvényjavaslat, mint ahogy arra sem, miként kezelnék a franchise alapon működő kereskedelmi vállalkozásokat. Több ágazat, illetve termék teljes adómentességet élvezne: ilyen a földgáz-, illetve a víz hálózatos értékesítése, a szén és más szilárd tüzelőanyag, a fűtési célra használt gáz, illetve dízelolaj, egyes gyógyszerek, orvosi eszközök, diétás élelmiszerek.

A lengyel kormány januárban még háromkulcsos tervezetet fogadott el, akkor 1,5 milliós havi bevételig tartott volna az adómentesség, 300 millióig 0,7 százalékot terveztek kivetni, afölött 1,3 százalékot. Az adót márciustól vezették volna be, és még az idén 2 milliárd zloty bevételt reméltek tőle, az augusztustól elképzelt kétkulcsostól már csak 640 milliót várnak az év végéig. A januárban ismertetett tervet az Euró­pai Bizottság az adó progresszív volta miatt bírálta, de tiltakoztak ellene az érintett multik (Carrefour, Tesco, Jeronimo Martins), illetve a franchise rendszerben működő lengyel kiskereskedők is.

A lengyel tervezet januári bejelentése után Szatmáry Kristóf kereskedelemért felelős magyar miniszteri biztos korábban úgy nyilatkozott, ha ez átmegy Brüsszelen, akkor Magyarország is hasonló intézkedést hozhat. Magyarországon 2011–13 között volt különadó az évi 500 millió forintnál nagyobb bevételű kiskereskedelmi vállalkozásokra, de egy uniós per nyomán a kormány kivezette, az ezt kiváltó élelmiszerlánc-felügyeleti díj pedig az eredeti elképzelésekkel ellentétben egykulcsos lett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.