BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcson a letelepedési kötvények

Kiugró volt a letelepedési magyar államkötvények iránti kereslet júliusban, a program 2013-as elindítása óta még nem volt ilyen magas az egyhavi értékesítés. Összesen 822-t jegyeztek a Magyarországon élni vágyó külföldiek az 50 ezer euró névértékű papírokból, szemben az egy hónappal korábbi 60-nal – közölte a Világgazdasággal az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Mivel a letelepedési engedélyhez már legalább 300 ezer euró értékben kell jegyezni a kötvényekből, a júliusi értékesítés azt jelenti, hogy 137 külföldi vásárolt belőlük. Az év eleje óta pedig 426, ez 113-mal kevesebb az egy évvel korábbinál. A 2016-ban eddig kifizetett 127,8 millió euróból 115,4 millió (mintegy 36 milliárd forint) folyik be a költségvetésbe, a többit a négy közvetítő társaság kapja meg, a fejenként 45 ezer eurós kezelési költség mellett.

Az eddigi értékesítések alapján az államnak 2018–2020 között a mostani árfolyamon közel 320 milliárd forintot kell törlesztenie e papírok ötéves futamidejének lejártakor.

A júliusival együtt az ÁKK eddig összesen 3782 letelepedési államkötvénycsomagot értékesített, ebből 3645-öt az első fél évben. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) 3649 letelepedési engedélyt adott ki június végéig; az eltérés az ÁKK közlése szerint abból adódik, hogy a közvetítő vállalkozásoknak a lejegyzésre adott 45 napos határidő négy kötvénynél még nem járt le.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.