BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megint az export lett a német motor

A külkereskedelem hajtotta a vártnál jobban a német gazdaságot a második negyedévben, a belföldi kereslet viszont hagyott maga után kívánni valókat – derült ki a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) tegnap közzétett részletes adataiból. A fő számok megegyeztek az augusztus 12-én közzétett előzetesekkel: az első negyedévhez képest 0,4 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest 1,8 százalékkal bővült a GDP. A teljesítmény ugyan elmaradt a jó idei rajtot jelentő első negyedévitől (akkor 0,7 százalék volt a növekedés az előző három hónaphoz képest), de így is biztatónak ítélték az elemzők, különösen a stagnáló olasz, illetve a hajszálnyival bővülő francia gazdasághoz viszonyítva. A kevésbé versenyképes eurózóna beli partnerek számára nem jó hír, hogy ismét az export vette át Németországban a motor szerepét: az első negyedévhez képest 1,2 százalékkal nőtt, miközben az import 0,1 százalékkal csökkent. Így a legnagyobb mértékben a külkereskedelem járult hozzá a növekedéshez (0,6 százalékponttal), amihez az állami, illetve a lakossági kiadások azonban csak 0,1-0,1 százalékpontot tudtak hozzáadni (0,6, illetve 0,2 százalékos bővülés mellett).

Aggasztónak találták viszont elemzők, hogy az állóeszköz-beruházások 2,1 százalékkal estek, így 0,4 százalékponttal visszafogták a növekedést. Az állami kiadások növelése ellenére még mindig az új beruházások hiánya Németország "Achilles sarka" – fogalmazott feljegyzésében Carsten Brzeski, az ING szakértője –, és az elöregedő ország gazdaságában ezeket csak kormányzati támogatással lehet beindítani (erre európai szinten  is szükség volna). Forrás akadna rá: az első félévet a GDP 1,2 százalékának megfelelő, 18,5 milliárd eurós többlettel zárta a szövetségi költségvetés a Destatis ugyancsak tegnap közzétett adatai szerint.

A belföldi fogyasztás azonban így is újra fellendülhet, hiszen az infláció alacsony, a kamatok rekordmélységben vannak, a bérek viszont emelkednek, emellett rövid távon a menekültek is erősíthetik a keresletet. A harmadik negyedévre nézve mindenesetre nem a tempó erősödését jelzi, hogy az augusztusi kompozi beszerzésimenedzser-index 54,4 pont lett a júliusi 55,3 után (persze ez még mindig bőven a növekedési küszöbértéket jelentő 50 pont fölött van). Az üzleti körök hangulatát tükröző augusztusi Ifo-indexet ma teszik közzé, várakozások szerint kissé javulni fog, miután a Brexit-hatás ellenére a vártnál kevésbé csökkent júliusban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.