BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lelassult a magyar külkereskedelem

Az egy évvel korábbihoz képest az export értéke 5,4, az import 6,4 százalékkal csökkent. A kivitel volumene 3,4, a behozatalé 2,0 százalékkal esett vissza.

A kivitel volumene 3,4, a behozatalé 2,0 százalékkal csökkent, az aktívum 31 millió euróval nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva júliusban - közölte a KSH. A forgalom alakulását befolyásolta, hogy 2016 júliusában kettővel kevesebb volt a munkanapok száma, mint egy évvel korábban. 2016 első hét hónapjában a külkereskedelmi mérleg többlete 6,0 milliárd euró volt.

A kivitel értéke 7,3, a behozatalé 6,6 milliárd euró volt. Az egy évvel korábbihoz képest euróban számolva az export értéke 5,4, az import 6,4 százalékkal csökkent. A külkereskedelmi aktívum 31 millió euróval nőtt, és 668 millió eurót tett ki.

A gépek és szállítóeszközök volumene a kivitelben 3,1, a behozatalban 4,7 százalékkal csökkent. Az energiafejlesztő gépek és berendezések exportvolumene több mint 12, importvolumene közel 10 százalékkal hanyatlott. Ötödével esett vissza a benzin-, negyedével a dízelüzemű motorok kivitele az Európai Unióba. Az import csökkenését a gázturbina és a belső égésű motorok alkatrész-behozatalának visszaesése okozta. Kisebb – 4 százalék körüli – visszaesés mutatkozik a villamos gép, készülék és műszer mindkét irányú kereskedelmében. A közúti járművek behozatala közel 8 százalékkal csökkent.

A feldolgozott termékek exportvolumene 3,5, importvolumene 1,3 százalékkal csökkent. Közel tizedével visszaesett a gyógyszerek és a műanyag alapanyagok exportja. A gyógyszerek kivitele elsősorban Oroszország és Olaszország vonatkozásában csökkent. A műanyag alapanyagok közül az etilén polimereinek exportja több mint harmadával esett. A papír, karton és papírpép exportja több mint tizedével csökkent. A nemfémes ásványokból készült termékek és a bútor, bútorelemek kivitele is elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az energiahordozók importvolumene 10 százalékkal nőtt. A kőolaj és kőolajtermékek behozatala közel 30 százalékkal emelkedett, miközben az olaj világpiaci ára az előző év azonos időszakához képest 23 százalékkal esett vissza. A villamosenergia-behozatal 15 százalék feletti mértékben csökkent.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 5,0, az importé 3,0 százalékkal mérséklődött. Jelentősen visszaesett a gabona és gabonakészítmények kivitele. Közel negyedével csökkent a kukorica exportja, közel tizedével esett a búza és az árpa kivitele is. A zöldségféle és gyümölcs exportja több mint 8 százalékos visszaesést mutat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.