BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Varga bejelenti a kormány új terveit

Új csomaggal erősítené a gazdasági kabinet a munkaerőpiacot, de új fajta adóintézkedéseket is bevezetnek.

Régen voltunk ilyen kedvező helyzetben - állapította meg Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a gazdasági kabinet ülését követő sajtótájékoztatón. Az ülésen áttekintették a legújabb adatokat, és megállapították, hogy tartható az idei évre várt 2,5 százalékos növekedési ütem. Ugyanakkor készül a gazdaságot erősítő őszi csomag is, amely a foglalkoztatást és a munkaerőpiacot érinti majd, de "lesznek közte adóintézkedések is".

A munkaerőhiány miatt a képzési rendszer átdolgozására van szukseg, es az elhelyezkedés gyorsításéra. Az új programokra a kedvező államháztartási helyzet is lehetőséget ad, hiszen tizenöt éve nem volt ilyen alacsony az államháztartási hiány.

A kabinet tárgyalt a CSOK adminisztrációs akadályainak csökkentéséről. Amennyiben a kormány ezt támogatja, az új rendszer segíteni fogja, hogy gyorsabban jussanak az emberek a támogatáshoz. Vizsgálják egy újabb, a lakásépítések növekedését támogató adókedvezmény bevezetesenek lehetőségét is, erre az őszi adócsomag részeként kerülhet sor, ha a kormány is támogatja ezt a javaslatot.

A Volánbusz-beszerzések során támogatják a hazai buszgyártás előtérbe helyezését. Ezen kívül a gazdasági kabinet meghatározta, hogy milyen feltételekkel juthatnak hozzá Pest megye települései ahhoz az évi 16 milliárd forinthoz, amely a következő öt évben áll rendelkezésre kormányzati forrásból, az uniós támogatások hiányát kompenzálandó.

Tovaáb fog lépni a kormány a mobilitás növeléséért hozott intézkedésekben: munkásszállók építésenekk támogatása mellett az átképzési progamok gyorsabb kifutása jöhet szóba, valamint januártól munkaerőhiánnyal küzdő cégek kaphatnak segítséget az új dolgozók felvételében. A járulék csökkentéséről pedig konzultálni kívánnak a munkaadók képviselőivel.

Varga a jegybank függetlenségére hivatkozva nem kommentálta azt a kérdést, hogy összeférhetőnek tartja-e, hogy Matolcsy György jegybankelnök uj barátnője az MNB alapítvanyaitól négy forráson át is jövedelemhez jut. Hangsúlyozta, hogy a jegybank gazdálkodásának  ellenőrzését a felügyelő bizottság latja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.