BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adónyomozók és házkutatás a hadiipari beruházásnál

Legújabban a NAV bűnügyi igazgatósága kutakodik a lőpor- és lőszergyárat építő Mil-Exim Kft.-nél – értesült a Világgazdaság.

Házkutatást tartottak az adónyomozók a Mil-Exim Kft.-nél. Ennek a cégnek a beruházása a Balatonfűzfőn épülő lőszergyár, amely egy ideje a viták kereszttüzében áll. Eddig azonban csak a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Miniszterelnökség vizsgálódott az ügyben, az uniós támogatású projekteknél szokásos szabályossági ellenőrzésről volt hír. Az adónyomozók megjelenése gyökeres fordulatot jelent, most már bűntett, a Világgazdaság információja szerint költségvetési csalás gyanújáról van szó. A nyomozás tényét a NAV megerősítette lapunknak, de a folyamatban lévő ügyről nem kívánt „információt megosztani a nyilvánossággal” – hárította el a kérdéseket Sárközi Alexandra bűnügyi szóvivő. Azt sem árulta el, hogy az NGM, illetve a Miniszterelnökség vizsgálataival, esetleg a beruházás valamelyik ellenzőjének feljelentésével függ-e össze a nyomozás.

Az egyetlen folyamatban lévő, 2,5 milliárd forint költségűre tervezett magyarországi hadiipari beruházásnak ellenzője akad bőven: mind a lakosság, mind a helyi politikai erők kifogásolják az új lőszergyárnak a Balaton-partra való telepítését. Értesíthette a NAV-ot akár a gazdasági tárca is, hiszen lényegében azt állapították meg az ellenőrei a 950 millió forint uniós támogatásra érdemesített projektről, hogy a lehívott források, a kifizetett számlák egy része mögött nem volt teljesítés. A márciusban kezdett szabályossági vizsgálat első nekifutásra azzal zárult, hogy a speciális haditechnikai „intermodális logisztikai és felújítóközpont” nem készült el a tavaly év végi határidőre, a műszaki készültség 0 százalék volt, a számlák mintegy négyötödét viszont kifizették. Ezért a minisztérium a támogatási szerződéstől való elállást, az addig folyósított mintegy 450 millió forint szubvenció visszafizetését rendelte el.

A Miniszterelnökség aligha jöhet számításba feljelentőként, legalábbis a Mil-Eximet éppen a kancellária mentette meg a végtől. A cég fellebbezésére a kancellária úgy találta, hogy a beruházás elkészült, a gépsor üzemkész, és minden esély megvan arra, hogy befejeződjék a projekt. Aránytalannak ítélte a szankciókat, mert meghiúsítanák a projektet, lényegében megsemmisítette az NGM határozatát, és új eljárást kért.

A nemzetgazdasági tárca nem reagált a kérdésre, hogyan áll a megismételt szabályossági vizsgálat, illetve ők fordultak-e NAV-hoz. Kormányközeli forrásunk szerint az verte ki a biztosítékot, hogy miközben az uniós támogatási pénzt felvették a beruházásra, az alvállalkozók egy része nem jutott hozzá a pénzéhez. A nemzetbiztonsági szempontból is fontos, a lőszerimportot magyar termeléssel kiváltó beruházással kapcsolatban az uniós támogatás felhasználásán kívül a Mil-Exim tulajdonosi hátterét is firtatják. A cég tulajdonosaként Csala József és Gyimesi Erzsébet 74, illetve 72 éves magánszemély van bejegyezve. Eddigi céges múltjuk alapján nem kézenfekvő a milliárdos hadiipari beruházás menedzselése, de háttér nélkül biztosan nincsenek: jogvitákban például a Mil-Eximet az eljáró ügyvédi iroda színeiben Boross Ildikó, az MDF-es exminiszterelnök, egykori belügyminiszter Boross Péter lánya képviseli.

Vitéz F. Ibolya Puskaporos hangulat Fűzfőn Fotó: Thinkstock -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.