BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó évet zárhat az eurózóna

A német gazdaság húzóerejének köszönhetően mind nagyobb iramban bővül az eurózóna, és áremelkedést kiváltó tényezők is megjelentek. Az IHS Markit által hétfőn közzétett gyorsjelentés szerint októberben tízhavi csúcsra kapaszkodott fel a valutaövezetben a beszerzésimenedzser-index (BMI), amelynek értéke 52,6-ról 53,7-re kúszott fel. Az összesített indexen belül mind a feldolgozóipar, mind a szolgáltatások teljesítménye javult. A felmérést készítő kutatóintézet szerint az eurózóna jól kezdte a negyedik negyedévet, amelyben 0,4 százalékos növekedést érhet el. Németország 0,5 százalékos tempót diktálhat, de Franciaország csak 0,2-0,3 százalékos iramra lesz képes. Mint Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza kifejtette, az árakat felfelé kényszerítő nyomás, a felhalmozódott megrendelések és a munkaerő-kereslet kedvező alakulása miatt az Európai Központi Bank alighanem megfontolja, ne vegyen-e vissza a havi nyolcvanmilliárd euróra rúgó eszközvásárlási, azaz mennyiségi könnyítési program összegéből.

A német index 52,8-ról 55,1-re ugrott fel, ezen belül a feldolgozóipar két és fél éve nem tapasztalt magasságba került annak nyomán, hogy élénkül a külső és a belső kereslet. Lendületbe jöttek a szolgáltatások is, amelyek az utóbbi hónapokban a pangás állapotába kerültek. Örvendetes az IHS Markit elemzői szerint, hogy az áresés veszélyével küzdő térségben inflációs nyomásra utaló jelek tűntek fel.

A francia index 52,7-ről 52,2-re esett, de ennek oka a szolgáltatások szerény teljesítményében keresendő, mert a feldolgozóipar csaknem hároméves csúcsot ért el. A termelésnek ilyen mérvű bővítésére nem akadt példa 2014 márciusa óta.

A japán feldolgozóipari index is bátorító, mert január óta a leggyorsabb ütemben javult. A külső kereslet rég nem látott élénkülése nyomán az index 51,7-re ment fel a szeptemberi 50,4-ről. A feldolgozóipart elsősorban a bővülő export pörgette fel.

Az amerikai feldolgozóipar egy éve nem húzott olyan jól, mint most októberben. Az index 51,5-ről 53,2-re változott. A termelés bővül, és a megrendelések száma is emelkedik. A vállalkozások abban bíznak – hangsúlyozta a felmérés közzététele után Chris Williamson –, hogy a bizonytalanságokat keltő elnökválasztási kampány lezárulta és a szavazás megejtése után érdemben nőhet a kereslet. A készletek leépítését a felhalmozás váltja fel, ez pedig újabb lökést adhat a gazdaságnak a negyedik negyedévben. Az erős dollár miatt azonban szárnyaszegett a kivitel, és a munkahelyteremtés üteme is lassult. E tényezőkre nyilván nagy figyelem irányul a jegybank (Fed) jövő heti ülésén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.