BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább nőtt az orosz bankszektor profitja

Az orosz bankszektor nyeresége fokozatosan emelkedik az év eleje óta.

Az első tíz hónapban az adózott eredmény 714 milliárd rubel (1 rubel=4,35 forint) volt, ez négyszerese az egy évvel korábbinak - áll az orosz jegybank keddi közleményében.
   
Az első három hónapban az együttes profit 100 milliárd rubelt, a félévi pedig 360 milliárd rubelt tett ki.
   
Az orosz bankok tavalyi adózott eredménye 67 százalékkal 192 milliárd rubelre csökkent a 2014. évi 589 milliárd rubelről. Az eredményromlás mögött az orosz GDP 3,7 százalékos esése állt, az orosz kormány azonban az idén csk minimális GDP-csökkenéssel számol.
   
Az idén az első negyedévben a GDP 1,2 százalékkal, a második negyedévben 0,6 százalékkal, a harmadik negyedévben pedig 0,4 százalékkal zsugorodott. A gazdaságfejlesztési minisztérium várakozása szerint a folyó negyedévben a GDP már minimális növekedést mutat majd.
   
Az orosz kormány jövőre 1 százalékos gazdasági növekedést vár. Október végén stabilra javította az addigi negatívról az orosz bankrendszer kilátását a Moody''s Investors Service, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy az orosz gazdaság kilábalása várhatóan a bankszektorra is kedvező hatással lesz.
    
A Moody''s előrejelzése szerint az orosz hazai össztermék az idén 1 százalékkal csökken, jövőre pedig növekedésnek indul az olajárak stabilizációja és az erőteljes kormányzati növekedésösztönzés hatására.

 

MTI-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.