BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rendkívül optimisták a munkavállalók

A munkavállalók Európa-szerte kétségkívül pozitívak cégeik 2017-es sikereivel kapcsolatban , a változások korában az automatizálásra és a digitális szakadékra pozitív hatásként tekintenek - derült ki a Ricoh kutatásából.

2016. mozgalmas év volt politikai és gazdasági szempontból egyaránt. Ennek ellenére a munkavállalók Európa-szerte kétségkívül pozitívak cégeik 2017-es sikereivel kapcsolatban. A Ricoh Europe által megrendelt új kutatás szerint a dolgozók 91%-a azt várja, hogy a közeljövőben a digitális szakadék, a gazdasági bizonytalanság és a politikai zavarok megváltoztatják a munkavégzés módját. 95%-uk úgy véli, ez a változás előnyös lesz a vállalatok számára.

Az európai munkavállalók tágabb értelemben is ezt a pozitív szemléletet képviselik. A megkérdezettek 59%-a úgy gondolja, hogy a cég, aminek dolgozik, erősebb pozícióba kerül év végére. Többségük, 66%-uk úgy véli, cégvezetője felkészült arra, hogy megbirkózzon a változó körülményekkel. A munkavállalók mindössze 8%-a nem hisz a főnökében, míg a többiek bizonytalanok a kérdésben.

A munkavállalók véleménye szerint az előttünk álló év sikerének kulcsa a technológia. A digitális szakadék következményei, valamint a versenyképes innováció által generált lehetőségek és változások fogják okozni a legnagyobb hatást, miközben a növekvő automatizálás időt szabadít fel a dolgozók számára, így több értéket tudnak majd teremteni.  

A válaszadók azt várják cégüktől, hogy még kreatívabbak legyenek, kevésbé pazarolják a forrásokat és gyorsabban alkalmazkodjanak az új technológiákhoz. 61%-uk szeretné, hogy a vállalkatok ezeket a technológiákat a változások kiegyensúlyozására használják. Ide tartozik többek között az ügyfélkommunikáció fejlesztése, a teljesítmény növelése az együttműködési- és egyéb digitális technológiák révén az üzleti folyamatok leegyszerűsítése érdekében. 

A kutatás azonban figyelmeztet is. Ezekben a változó időkben minden vállalatnak figyelnie kell arra, hogy továbbra is vonzó lehetőséget jelentsen a legtehetségesebb munkavállalók számára, akik stabilitásra is vágynak. Az álláskeresők számára a biztonságos munkahely, a szilárd pénzügyi háttér és az előrelépés lehetősége a legfontosabb szempont.  

David Mills, a Ricoh Europe vezérigazgatója elmondta: „Az emberek hozzáállása a munkához és elkötelezettségük folyamatosan változik. A következő évek során a vállalatok két táborra fognak szakadni. Egyrészt lesznek cégek, melyek olyan erős alapokkal fognak rendelkezni, amelyre építve a munkavállalók a legjobb teljesítményüket nyújthatják és tovább fejlődhetnek. A másik tábor, a változásoktól megrettenő cégek sajnos kudarcra ítélik dolgozóikat.”

„Amint a világ megérzi a megjósolhatatlan változások hatását, a vezetőknek fel kell tenniük maguknak a kérdést, hogy miben látják az innovatív technológiák bevezetésének legfőbb előnyeit. Amennyiben képesek a hosszú távú tervekre összpontosítani és fenntartani versenyképességüket, akkor a legjobb kiinduló pontként szolgálhatnak a munkavállalók számára.” 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.