BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Munkaerő és tőke kell a felzárkózáshoz

„A felzárkózásnak nincs elmélete, receptje, ugyanakkor a felzárkózást meghatározó alaptényezői egyértelműek, ez a munkaerő és tőke” – mondta Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank Költségvetési és versenyképességi elemzések igazgatóságának igazgatója a Világgazdaság „Gazdasági kilátások és lehetőségek” című konferencián.

„Magyarország gazdasága 2013-óta növekszik. A munka hozzájárulása adja a potenciális növekedés alapját” – monda Baksay Gergely. A munkaerő - mint mennyiség - pozitívan járult hozzá a növekedéshez. Kevés országnak sikerült kitörnie a közepesen fejlett státuszból - mondta a Magyar Nemzeti Bank Költségvetési és versenyképességi elemzések igazgatóságának igazgatója. Hozzátéve, hogy a munka és a tőke minőségi feltételeiben azonban további javulásra van szükség.

„Minden országnak a saját útján kell haladnia” – mondta, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a felzárkózás értékelésénél a nemzetközi tapasztalatok mellett a hazai kiinduló helyzetet is szem előtt kell tartani. A GDP növekedésében a foglalkoztatottak hozzáadott értéke is növeli a bruttó hazai terméket.

A megtakarítások kezdik megközelíteni a felzárkózáshoz szükséges szintet – mondta Baksay. A kétezres években a nemzetgazdasági megtakarítások a GDP-arányában még 15 százalék volt, míg 2015-re már a 30 százalékhoz közelített. Magyarország fejlettségéhez képest nem áll rosszul a K+F kiadások tekintetében.

Huszonöt alkalmazottat kerestek - de nem találtak

Képzett munkaerő hiányával néztünk szembe. 25 embert akartunk felvenni a pécsi fizetésekhez képest magasabb bérért, de még 10 embert sem tudtunk alkalmazni, így a varroda sem indult el Pécsen” - mondta Romeisz Norbert, a Rovitex Kft. ügyvezető igazgatója a Világgazdaság „Gazdasági kilátások és lehetőségek” című konferenciáján.

„A hazai piac rettentően fontos, figyelünk arra, hogy a magyarországi pozíciónkat megtudjuk tartani” -mondta Romeisz Norbert. "Kínában az árak folyamatosan mennek fel, egyre fontosabb a partnereinknek, hogy biztos szállítás legyen rövid időn belül" - mondta. Kiemelte, a cég életében nagyon fontos szerepet játszanak az uniós pályázatok. "Azok a kkv-k akik ezeket a lehetőségeket nem használják ki, azok azt gondolom, hogy nehéz helyzetbe fognak kerülni" – még akkor is, ha nem akarnak exportpiacra lépni.

„A hazai piac rettentően fontos, figyelünk arra, hogy a magyarországi pozíciónkat megtudjuk tartani” -mondta Romeisz Norbert. "Kínában az árak folyamatosan mennek fel, egyre fontosabb a partnereinknek, hogy biztos szállítás legyen rövid időn belül" - mondta. Kiemelte, a cég életében nagyon fontos szerepet játszanak az uniós pályázatok. "Azok a kkv-k akik ezeket a lehetőségeket nem használják ki, azok azt gondolom, hogy nehéz helyzetbe fognak kerülni" – még akkor is, ha nem akarnak exportpiacra lépni. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.