BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kinövi az államadósságot a szlovák gazdaság

Szlovákia 2019-re egyensúlyba hozza költségvetését – jelentette be szerdán Peter Kazimír pénzügyminiszter, megemlítve, hogy az idei GDP-arányos hiány is kedvezőbb lehet: 1,29 helyett 1,24 százalék.

A kormány a nullás költségvetési hiány eléréséhez szükséges menetrendet is jóváhagyta. Ebben az szerepel, hogy Szlovákia idén megismétli a tavalyi 3,3 százalékos gazdasági növekedést, majd jövőre 4, 2019-ben pedig 4,4 százalékra gyorsul a tempó. Viszonyításképp: az euróövezet idei átlaga 1,6 százalékos lehet – írja a Reuters.

A szlovákok ezzel párhuzamosan „kinövik” az adósságukat. A GDP-arányos államadósság szintje a felvázolt forgatókönyv szerint az év végére 51,8 százalékra süllyed, s 2019-et már 48 százalékkal zárhatják. Az euróövezet átlaga a tavalyi év végén 89,2 százalék volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.