BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tarol a CSOK vidéken

Több mint 4500 Családi Otthonteremtési Kedvezmény-igénylés érkezett a K&H Bankhoz 2017 áprilisáig, a támogatások többségét vidéken folyósítják.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) feltételeinek 2016 januári módosítása óta 2017 áprilisáig összesen több mint 4500 igénylés futott be a K&H-hoz. Az azóta igényelt támogatások értéke meghaladta a 12 milliárd forintot. A támogatást igénylők átlagéletkora közel 37 év, az igényelt támogatások átlagos összege pedig 2,7 millió forint volt – derült ki a pénzintézet sajtóközleményéből.

„A CSOK-hoz köthető igénylések dinamikája stabilnak látszik, átlagosan havi 300 igénylés érkezik be a K&H-hoz. Jól látszik, hogy a CSOK-os támogatások legnagyobb részét – az igénylések átlagosan 62 százalékát – még mindig használt lakásra kérték az ügyfelek. A lakásépítések aránya 30, az újlakás-vásárlásoké pedig 5 százalékos volt az igénylések darabszámát nézve” – mondta Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítési igazgatója.

A program tavaly januári változtatása óta idén áprilisig használt lakás vásárláshoz átlagosan 1,3 millió forintos támogatást folyósított a bank, lakásépítési célnál 4,8 millió forintra rúgott a támogatások átlagos összege, új lakás vásárlásánál pedig 5,9 millió forintra. A CSOK keretében elérhető támogatások többségét, 70 százalékát vidéken veszik fel, az igényelt támogatások mellé több mint 3300 esetben lakáshitelt is igényeltek az ügyfelek, mintegy 25,5 milliárd forint összegben. A K&H 2017 áprilisáig az igényelt támogatások 78 százalékát folyósította, 8,9 milliárd forint összegben, a többi kérelem vagy elbírálás alatt van, vagy a benyújtott igény nem felelt meg a jogszabályi követelményeknek. A K&H előrejelzése szerint a teljes magyarországi jelzáloghitel-piac nagysága az idén 600 milliárd forintra rúghat, a CSOK-igénylések pedig megközelíthetik a 90 milliárd forintot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.