BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A baromfinak betett a madárinfluenza

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékexport (az importénál erőteljesebb ütemű) bővülésének köszönhetően 26,3 százalékkal, 234 millió euróval nőtt az ágazat külkereskedelmi aktívuma – összegezte az idei év első négy hónapjának adatait az Agrárgazdasági Kutató Intézet.

Az ágazat kivitele 2868 millió eurót, behozatala pedig 1740 millió eurót tett ki 2017 első négy hónapjában, így az agrár-külkereskedelmi forgalom 1128 millió euró aktívumot eredményezett. A kivitel értéke 11,5 százalékkal, a behozatalé 3,6 százalékkal emelkedett az előző év első négy hónapjához képest.

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek részesedése a teljes nemzetgazdasági exportból a 2017. január–áprilisi időszakban 8,7 százalék, az importból pedig 5,9 százalék volt. Ezzel az agrárexport aránya 0,3 százalékponttal volt magasabb az egy évvel korábbinál, míg az import részesedése 0,3 százalékponttal lett kisebb.

Az árcsökkenés ellenére hangsúlyosabb szerepet kapott a kivitelben a gabona: a termékkör idén január–áprilisban az agrárexport értékének 21 százalékát adta, míg egy évvel korábban csupán a 17 százalékát. A gabonafélék 2,9 millió tonnás exportvolumene 65 százalékkal, 616 millió eurós exportárbevétele pedig 41 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban. A kivitt mennyiség 46-46 százalékát a kukorica és a búza, 8 százalékát az árpa adta. A kukoricaexport 30 százalékkal, 1,3 millió tonnára bővült az egy évvel korábbi szinthez képest, a szintén 1,3 millió tonnás búzaexport pedig jelentős, 133 százalékos növekedés. A kukorica exportátlagára 8 százalékkal, a búzáé pedig 9 százalékkal volt alacsonyabb, mint a bázisidőszakban.

Az élő sertés külkereskedelmi forgalma 2017 első négy hónapjában 42 százalékkal 51 millió euróra nőtt az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest. Az élősertés-kivitel 11 százalékkal 8,4 ezer tonnára, a behozatal pedig 5 százalékkal 18,7 ezer tonnára nőtt. Itt a volumen növekedése mellett az export- és az importár is emelkedett. Sertéshúsból az egy évvel korábbinál 17 százalékkal többet, 46 ezer tonnát vittünk ki, és 15 százalékkal többet, 51 ezer tonnát hoztunk be 2017 első négy hónapjában. Bár az import mennyisége meghaladta az exportét, a sertéshús külkereskedelme jelentős, 16 millió eurós aktívumot eredményezett, mert az exportban a nagyobb értékű termékek domináltak.

A baromfihús külkereskedelmére rányomta bélyegét a madárinfluenza. A termékkör aktívuma 40 százalékkal 88 millió euróra esett, mivel a baromfihús exportvolumene 19 százalékkal csökkent, importvolumene viszont 35 százalékkal nőtt. Az export átlagára 15 százalékkal mérséklődött, ugyanakkor az importátlagár 6 százalékkal volt nagyobb, mint 2016 első négy hónapjában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.