BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősödhetnek izraeli kapcsolataink

A járműipari navigáció, a vízgazdálkodás és a gázkereskedelem mentén fejleszthetők leginkább a nem túl szoros magyar–izraeli gazdasági kapcsolatok. E lehetőségek terítékre kerülhetnek Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök most folyó, budapesti látogatása során.

Benjamin Netanjahu személyében közel harminc év után látogat Magyarországra izraeli miniszterelnök, aki hétfőn érkezett és várhatóan csütörtökig marad a magyar fővárosban. Izraeli miniszterelnök utoljára 1989 áprilisában járt Magyarországon: Jichak Samir Grósz Károllyal, a Magyar Szocialista Munkáspárt főtitkárával és Németh Miklós miniszterelnökkel tárgyalt. Netanjahu most Orbán Viktor kormányfő mellett a visegrádi négyek kormányfőivel is találkozik.

„Magyarország és Izrael nagyon fontos politikai, tudományos és gazdasági szövetségesek” – mondSzijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter májusban a távirati irodának, miután Jeruzsálemben egyeztetett az izraeli kormány több miniszterével a két ország együttműködéséről. A gazdasági partnerség fejlesztésének három legfontosabb területe az autóipari navigáció, a vízgazdálkodás és az izraeli partoknál talált gázvagyonból történő import a magyar energiabiztonság növelése érdekében – fogalmazott a miniszter.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy „a magyar gazdaság gerincét az autóipar adja”, és az ágazat fejlődése alapvetően határozza meg a magyar gazdaság jövőjét. Ez tükröződik is a két ország külkereskedelmi adataiban, ugyanis 2016-ban a legnagyobb, 150 millió dolláros tétel a közúti járművekből és ezek alkatrészeiből állt össze. Ez képviselte teljes izraeli kivitelünk 41,5 százalékát. Jelentős volt a szerves vegyi anyagok (48 millió dollár), a kazánok, a mechanikus berendezések és alkatrészeik (34 millió dollár), valamint az elektromos gépek, felszerelések és ezek alkatrészeinek (31 millió dollár) exportja. Cserébe főleg vegyipari termékeket importáltunk, összesen 38 millió dollárért, ami a teljes izraeli importunknak majdnem a negyede. Izrael súlya a magyar külkereskedelemben ugyanakkor elenyésző, összevetve legfontosabb partnerünkével, Németországéval: teljes, 360 millió dolláros izraeli exportunk alig több, mint a 28,4 milliárd dolláros németországi kivitelünk

1 százaléka.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.