BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pörög a szlovén gazdaság

A szlovén bruttó hazai termék (GDP) 4,4 százalékkal nőtt az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a szlovén statisztikai hivatal csütörtökön.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 5,2 százalékkal nőtt az idei második negyedévben a GDP 2016 azonos időszakához viszonyítva, az első negyedévhez viszonyítva pedig 1,1 százalékkal. A jelentés szerint a tavalyinál gyorsabb bővülés a külső kereslet növekedésének köszönhető.

Az export 8,3, az import 7,9 százalékkal nőtt éves szinten, ami 1,1 százalékos külkereskedelmi többletet eredményezett.

A belföldi fogyasztás is bővült 3,7 százalékkal, lassabban, mint az előző negyedévben, amikor 5,6 százalékon állt. A végső fogyasztási kiadások 2,7 százalékkal (az első negyedévben 3,3 százalékkal), a bruttó állóeszköz-felhalmozás pedig 7,4 százalékkal (az első negyedévben 14, százalékkal) nőtt.

A háztartások fogyasztása 3,2 százalékkal emelkedett, ami 2,1 százalékkal kevesebb, mint az előző negyedévben. Az építőipari beruházások 11,9 százalékkal, a gépek és berendezések bruttó állóeszköz-felhalmozása pedig 6,8 százalékkal nőtt.

Nem csak a szlové, de a horvát gazdaság is fellendülést mutatott, ahogy azt a Világgazdaság is megírta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.