BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Befagyott a svájci gazdaság

A svájci gazdaság 0,3 százalékos növekedése nyolc éve a legkisebb volt éves összevetésben az idei második negyedévben.

A svájci kormány gazdasági államtitkársága (SECO) kedden azt közölte, hogy a bruttó hazai össztermék (GDP) bővülése 0,3 százalékra lassult éves szinten a június végével záródott három hónapban az első negyedévi 0,6 százalékos növekedésről.

Ez a legkisebb svájci gazdasági növekedés 2009 utolsó negyedéve óta és jócskán elmaradt a szakértői várakozások átlagában szereplő 1,1 százalékos bővüléstől. Az előző negyedévhez képest a GDP 0,3 százalékkal nőtt a második negyedévben. Ez szintén kisebb a szakértők által várt 0,5 százalék növekedéshez képest.

Forrás: AFP

Az idén júniusban záródott negyedévben a feldolgozóipar, a pénzügyi ágazat és az idegenforgalom élénkítette a gazdaságot, miközben lassította a bővülést a külkereskedelem alakulása, az egészségügy finanszírozásának a visszafogása, és az állami kiadások mérséklődése. A svájci kormány júniusban 1,4 százalékra rontotta az idei GDP-növekedési előrejelzését a korábbi 1,6 százalékról. A svájci GDP tavaly 1,3 százalékkal, egy évvel korábban 0,8 százalékkal nőtt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.